Försvunnet flygplan hittat på glaciär

Kroppsdelar låg utspridda på isen

1 av 4
NYHETER

För 60 år sedan försvann ett amerikanskt militärflyg i Alaska.

Nu har det hittats kraschat – på en glaciär.

Runt nedslagsplatsen var det fullt med människorester.

Besättningen i den Black Hawk-helikopter som för två veckor sedan flög på låg höjd över Knikglaciären i närheten av Anchorage i Alaska, fick nog gnugga sig både en och två gånger i ögonen för att tro på vad de såg:

Försvann 1952

De vidsträckta ismassorna under deras fötter avbröts plötsligt av något helt annat. Metallskrot och människorester låg utspridda över ett jätteområde.

Några dagar senare återvände en patrull till platsen och kunde konstatera att det rörde sig om ett plan som försvann i november 1952.

– En del av materialet på glaciären är direkt sammankopplat med den C-124 Globemaster som kraschade då, säger kapten Jamie Dobson till Anchorage Daily News.

"Vi kan lika gärna landa här"

52 personer fanns ombord planet som flög mellan flygbasen McChord i Washington och Elmendorf, strax utanför Anchorage. Flygningen gick till en början bra men när bara ett par mil återstod av resan körde planet in i ett område täckt av dimma.

Strax efteråt snappade en kapten på ett annat flygplan upp C-124:ans sista livstecken på sin knastriga radio:

– Om vi måste landa, kan vi lika gärna landa här.

Sen blev det tyst.

"Det var en fruktansvärd syn"

Ett intensivt sökarbete påbörjades direkt efter kraschen och efter en vecka hittades planet. En av de första på platsen var Terris Moore, då chef för Alaskas universitet och en duktig pilot. I en intervju beskrev han det som en fruktansvärd syn:

– Det stora planet hade kraschat in i berget i full fart. Förutom en liten bit av rodret var planet – inklusive besättningen – spritt över hela glaciären.

När inga överlevande hittades övergavs räddningsoperationen och senare bärgningsexpeditioner lyckades aldrig hitta vraket igen.

Fram tills nu.

ARTIKELN HANDLAR OM