”Levde på granskott”

Jens, 68, försvann efter fisketur – hittades efter nästan 2 veckor i skogen

Var spårlöst borta Jens, 68, från Stockholm gick fel när han skulle återvända till stugan där han och hans fiskekamrater bodde i Duved. I nästan två veckor var han spårlöst försvunnen när två kanotister i går plötsligt påträffade honom. För sonen David har han berättat om hur han överlevt: ”Han hade inte ätit så mycket, och bara käkat lite granskott i princip. Det är ganska fantastiskt får man säga”.
NYHETER

Jens, 68, försvann från en fisketur när åskvädret drog in över Duved utanför Åre.

I går hittades han av två kanotister – efter nästan två veckor i skogen.

– Han hade käkat granskott och druckit vatten, säger sonen David.

”Det är en stor lättnad”, säger sonen David.

I sällskap med sju kompisar hade Jens, 68, rest från Stockholm till Duved för att fiska.

När han och en kamrat var vid Ivars­tjärn den 2 juli skildes de på eftermiddagen. Jens skulle stanna kvar och fiska några timmar, medan kamraten gick tillbaka mot stugan.

Då slog åskan till.

– Han bestämde sig för att gå tillbaka dit där han bodde, men hamnade fel, säger Henrik Hansson, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

”Han verkar pigg”

En omfattande sökinsats med polishundar, hemvärn och fjällräddare inleddes – utan resultat.

Under första natten gick han så långt att han hamnade utanför polisens sökområde.

Men i går hände det osannolika – Jens påträffades vid liv.

Två kanotister såg honom när han befann sig i en eka vid sjön Ottsjöns västra sida.

– Det är så klart en stor lättnad och känns fantastiskt. Han mår bra nu och verkar pigg trots omständigheterna, säger sonen David till Aftonbladet.

Medtagen och hungrig

Kanotisterna kontaktade räddningstjänsten som skickade en helikopter, och Jens fördes till sjukhuset i Östersund där han under natten har vilat ut.

För sonen har han berättat hur han överlevt i vildmarken.

– Han var med­tagen och hungrig, men vid gott mod. Han hade inte ätit så mycket, och bara käkat lite granskott i princip. Och så hade han druckit vatten. Det är ganska fantastiskt får man säga.

Under de tolv dagarna i skogen hade han hela tiden rört sig i området och hade under vissa nätter kunnat övernatta i fäbodar. Fågelvägen är det cirka 15 kilometer mellan Ottsjö och Duved, men det är oklart hur långt 68-åringen har gått.

– En anledning till att det har gått så bra är att han har haft förmåga att behålla lugnet och hålla modet uppe, säger Henrik Hansson vid Jämtlandspolisen.

Efter att ha fått vila ut på sjukhuset i Östersund kommer Jens i dag att få komma hem till Stockholm.

– Vi är oerhört glada att han har kommit tillbaka ­efter en så pass lång tid, säger sonen David.

Jens försvann på en måndag och på fredagskvällen samma vecka avbröts polisens sökande – men frivilliga fortsatte.

Så sent som i tisdags var representanter från organisationen Missing People, som letar efter försvunna personer, uppe och gjorde en sökinsats.

Sökte frivilligt

Ännu är det oklart vilka de två hjältarna i kanot som upptäckte Jens är, men sonen David och hans familj vill passa på att rikta ett stort tack till alla som har hjälpt till att söka efter fadern – som hemvärnet, Östersundspolisen, Missing People, andra frivilliga och till och med en spårhundsgrupp från Göteborg.

– De har ställt upp helhjärtat utan att ha förväntat sig något i gengäld, säger han.

Fler mirakelöverlevare

Den så kallade ”snömannen” levde ensam i sin bil i skogen utanför Umeå. När maten tog slut runt jul levde 44-åringen på snö fram till att han räddades i februari. Han har sedan dess vårdats på sjukhus, men ska enligt sjukhusets första uppgifter må bra efter omständigheterna.

I mitten på maj gick 78-åringen ut för att kapa ett nedblåst träd i skogen i Rimbo utanför Norrtälje. Sedan var han spårlöst försvunnen i fem dagar.

Till sist hittades han fastklämd, men vid medvetande, under en rotvälta som slagit igen över ­honom. Troligen har han överlevt på att karva mossa från stenar runt sig och på så sätt fått i sig vätska.

I december 1991 försvann den treåriga flickan Linn Thyberg in i de värmländska skogarna när hon jagade efter en katt. I 51 timmar var hon försvunnen innan hon hittades välbehållen.