Julia hamnade mitt i Obamas valkampanj

OVÄNTAD UPPMÄRKSAMHET. Julia Lindberg, 18, från Kvicksund fick sitt Twitter-konto förväxlat med Obamas valkampanj ”Life of Julia”. Plötsligt fick hon hundratals meddelanden från politiskt intresserade amerikaner.
NYHETER

18-åriga Julia från Kvicksund hamnade mitt i Barack Obamas presidentvalskampanj.

Hennes Twitterkonto blev kommentarsbombat.

– Jag hade ingen aning om vad som hände, säger Julia.

Allting tog fart i början av maj när Julia Lindberg på kort tid fick flera nya följare på Twitter. Okända amerikaner som allesammans svamlade om Barack Obama.

Julia förstod ingenting och trodde att hon blivit spammad. Men riktigt så enkelt var det inte.

Hennes Twitterkonto heter Life of Julia. Precis samma namn som den amerikanska presidenten Barack Obamas mediekampanj som lanserades i början av maj.

Attack på Twitter

Obamas Julia är en fiktiv figur med blått hår. På presidentens officiella hemsida får man följa Julias liv från barnsben till pensionering, två parallella liv beroende på om Obama eller hans republikanske motståndare Mitt Romney vinner höstens presidentval.

Det hade Julia Lindberg från Kvicksund ingen aning om.

– När bomben kom i början på maj förstod jag först ingenting. Varför attackerar de mig på Twitter?

Hon fick 60 tweets redan första dagen och sedan dess har det blivit närmare 200 kommentarer om Julia och Barack Obama. Veckorna gick och de okända personerna på andra sidan Atlanten fortsatte att skriva till henne.

Men hon struntade i det och levde sitt liv som vanligt, gick i skolan och dansade. Tills hon häromdagen fick ett mejl från en annan Life of Julia på Twitter, parodin på Obamas Julia:

”Ledsen för allt spam. Jag ska prata med @Barack Obama och se vad jag kan göra”.

”Kul men konstigt”

Då förstod Julia att allt var ett enda stort missförstånd. Att alla okända amerikaner måste ha trott att hon var en annan Julia.

Och det är fler som har förstått det nu. Julia Lindberg omnämns på flera amerikanska sajter.

– Jag skrattade väldigt mycket åt det. Det är kul att vara med men lite konstigt också. Man får tänka efter lite mer vad man skriver, säger Julia som haft sitt Twitterkonto i två år.

Det är också svenska Julia som har knipit det riktiga namnet Life of Julia på Twitter. Den andra Life of Julia har ett versalt i, i stället för ett gement l, i namnet Julia, uppmärksammar sajten Twitchy. Inte konstigt att det blev fel.

Nu har Julia Lindberg svarat till den andra Julia också.

”Det är lugnt. Jag blev bara lite förvirrad”, twittrar hon.