Håller för öronen under slutpläderingen

Slutet närmar sig på Mangsrättegången

Foto: Linda Forsell
Mangs i rättssalen under slutpläderingen.
NYHETER

MALMÖ. Han misstänks vara en av Sveriges värsta seriemördare.

Men Peter Mangs vill inte lyssna när åklagaren inledde sin slutplädering – han höll för öronen.

– Det är ingen tvekan om att Peter Mangs sköt ihjäl Kooros Effatian, sa kammaråklagare Håkan Larsson.

Foto: Privat
Trez West Persson blev 20 år.

Det är rättegångens näst sista dag i Malmö tingsrätt mot Peter Mangs, och därmed åklagarnas sista chans att förklara varför han ska finnas skyldig till bland annat tre mord och tolv mordförsök.


Kammaråklagaren Håkan Larsson inledde hårt under måndagsmorgonen:


– Vi ska prata om Peter Mangs rasism, sa han bland annat.


Peter Mangs, iklädd vit skjorta och grå byxor, sitter med blicken ner i en tidning, och trycker tummarna för öronen. 


Han vill inte höra.


Då går Håkan Larsson in på mordet på Kooros Effatian, 66, den 13 juni 2003. Det misstänks vara Peter Mangs första mord. Vid samma tid hade Mangs blivit avstängd från sina studier på sjuksköterskeutbildningen, och kontaktat psykiatrin.


– Vi vet att Peter Mangs då uttrycker en nyfikenhet för att döda, det är tankar som far runt i hans huvud 2002-2003, säger Håkan Larsson.


Tummarna intryckta i öronen

Åklagarsidan är övertygad om att Mangs är skyldig för mordet och hänvisar till förhör där Mangs erkänt, och bandupptagningar där han berättat att han tagit ut pengar på Effatians kontokort.


– Vi har inte hittat någonting under utredningen som talar EMOT att han skulle ha gjort det. Inte någonting. Han har inte ens sagt att han varit någon annanstans, säger Larsson om Mangs.


När åklagaren sedan går in på mordet en månad senare samma år, på Firas Al-Shariah, 23, har Mangs sjunkit ner något på sin plats. Tummarna är långt intryckta i öronen när chefsåklagare Solveig Wollstad tar över och berättar om mordet på Trez West Persson, de 10 oktober 2009.


I rättssalen sitter Trez mamma Jeanette Persson West, som följt rättegången på plats under hela tiden. Bredvid henne sitter ytterligare en anhörig till Trez.


Båda tittar bekymrat ut i salen. De håller båda ena handen för munnen.


– Han tömmer hela magasinet, säger Wollstad om tillfället då Mangs ska ha skjutit mot Trez West Persson så att hon avled.


Wollstad berättar om vittnen som sett Mangs, och hur den 40-årige misstänkte serieskytten själv berättat för sin psykolog att han ångrar mordet på just Trez.


”Det gick så lätt”

Peter Mangs är åtalad för bland annat tre mord och 13 mordförsök. Åklagarens uppgift är att bevisa att han gjort sig skyldig till alla brott.


Under den hittills 24 dagar långa rättegången har Mangs nekat till allt utom vapenbrott och skadegörelse. Och tigit. Under flera av förhandlingsdagarna har han hållit för öronen, och läst. Antingen tidningar, eller låneböcker, som den tjocka biografin om Steve Jobs.


Men både hans psykolog på häktet och hans vänner har i tur och ordning berättat att Mangs erkänt brotten han misstänks för. 
Enligt psykologen ska han ha sagt:


– Det gick så lätt, så jag gjorde det igen.Aftonbladet är på plats i Malmö tingsrätt under slutpläderingarna. Texten uppdateras.