Magnus Lundberg överklagar fängelsedomen för branden

NYHETER

Trots en rad bevis fortsätter Magnus Lundberg att neka till att ha tänt eld på villan i Danderyd.

Han överklagar nu domen på fyra års fängelse.

– Det är inte visat att branden kunnat sprida sig, skriver hans advokat Ulf Klementsson i sin inlaga till Svea Hovrätt.

Magnus Lundberg dömdes för mordbrand, bedrägeri och häleriförseelse.

Attunda tingsrätt ansåg sammantaget att det var klart bevisat att han han anlagt branden på Kevinge Strand 7B i Danderyd.

Lundberg accepterar inte tingsrättens bedöming och vill nu att åtalet ogillas på alla punkter.

Villan tillhörde Harry Schein

Branden i villan, som tillhört kulturpersonligheten Harry Schein, utbröt den 24 februari.

Lundberg skulle enligt köpeavtalet ha tillträde till fastigheten den 2 april. Och enligt samma kontrakt skulle säljaren vara ansvarig för om fastigheten skadades av våda mellan kontraktsdagen och tillträdesdagen.

Men Magnus Lundberg hävdar att det var hans egendom, och därför, om rätten skulle finna att han ändå anlagt branden, inte kan dömas för mordbrand. Han menar också att det inte är visat att branden kunnat sprida sig till grannen.

Lundberg och hans advokat hänvisar till att det finns beräkningsmodeller för att bedöma risken att en brand ska sprida sig mellan byggnader. Men den expert som vittnat i tingsrätten har vare sig mätt avståndet mellan byggnaderna eller gjort några beräkningar, argumenterar de.

De hänvisar till ett avsnitt i Boverkets författningssamling som säger att om avståndet är minst åtta meter finns ingen spridningsrisk.

Kallar flygsällskap som vittne

Samma dag som fastigheten eldhärjades flög Magnus Lundberg till Umeå. Nu åberopar han ett vittne, en kvinna som han mötte på flygresan.

Hon ska styrka att att Lundberg "inte företedde några tecken på att vara uppjagad eller stressad och inte luktade rök, bensin, eller dyl."

Bedrägeriet han dömdes för gällde en Volvo V70 som han sålde privat. Det visade sig att mätarställningen manipulerat och backats från över 10000 mil till under 3500 mil. Serviceboken visade sig också vara förfalskad. Köparen ville häva köpet och ha pengarna tillbaka, vilket Lundberg gick med på. Men innan saken hann redas ut brann bilen oförklarligt upp hemma hos köparen.

Magnus Lundberg menar att det inte är visat att han fått någon vinning av det inträffade eller köparen lidit motsvarande skada.

Åklagaren ska nu få möjlighet att yttra sig innan hovrätten håller förhandling i målet.