Planerade grovt rån – fyra anhållna

1 av 3
20.20 sattes en bil i brand på Kymlingelänken.
NYHETER

De misstänks ha planerat ett grovt rån och satte eld på flera bilar.

Tidigt i morse åkte de fast.

Fyra personer sitter nu anhållna sedan polisen slagit till mot olika adresser i Stockholm.

Tre bilbränder började ungefär samtidigt, på tre olika platser i Stockholm under kvällen den 25 juni. Vid två av bränderna kastades fotanglar ut och flera andra bilar fick punktering.

Slog till i morse

Polisen var förbryllad av dåden, som misstänktes ha varit en avledningsmanöver.

– Det är ingen otrolig gissning att man varit på gång att göra något, sa Stefan Nordenmark, kc-befäl vid Stockholmspolisen, till Aftonbladet då.

Så var det.

Tidigt i morse slog Nationella insatsstyrkan, polisen i Västerort och piketenheten i Stockholm till mot fyra olika adresser i Stockholm.

Fyra personer sitter nu anhållna, misstänkta för förberedelse till grovt rån. De är samtliga hemmahörande i Stockholms-området och är 32, 37, 38 respektive 40 år.

Samtliga har varit Nova-markerade och därmed haft särskild bevakning. Flera av dem är dömda för rån tidigare.

Två har senaste halvåret blivit nekade socialbidrag.

Har spanat länge

Åklagaren Sara Nilsson har nu fram till på torsdag klockan 12 på sig att besluta huruvida de fyra också ska begäras häktade.

Gripandena i morse var resultatet av en längre tids spaning uppger polisen och utesluter inte att fler kan komma att frihetsberövas.

Spaningsarbetet har gått under arbetsnamnet "Ärende Komet" och letts av Västerortspolisen i samarbete med både länskriminalen och rikskriminalen.

Om spaning bedrevs redan innan den 25 juni vill Stefan Hector inte uttala sig om.

Polisen har gjort husrannsakningar på flera platser i Stockholmsområdet, men vill inte uppge om man lyckats säkra bevis och i så fall vilka.

FAKTA

Tre bränder i snabb följd

Tre bilbränder och punkterade bilar blev starten den 25 juni på polisens jakt efter en liga som tros ha planerat minst ett grovt rån i Stockholm.

■ ■ Första larmet kom klockan 20.20 från Kymlingelänken i norra Stockholm. Två män sågs lämna en bil som satts i brand. Runt omkring låg fotanglar som punkterat flera bilar.

■ ■ Klockan 20.26 brann en andra bil på E 4 i närheten av Järva trafikplats. Vittnen såg män lämna platsen i en bil. Även här orsakade fotanglar punkteringar.

■ ■ Kort därpå, klockan 20.28, fick polisen veta att en tredje bil stod i brand vid Helenelunds tågstation i Sollentuna. Där användes dock inga fotanglar.

Källa: TT