Hitlers bödel funnen – misstänks ha skickat över 15 000 i döden

97-årige Laszlo Csatary ska ha gömt sig i Budapest

1 av 4
”VILL INTE PRATA OM DET” Laszlo Csatary bor i sin våning på översta våningen i ett hus mitt i Budapest. Vittnen pekar ut honom som en av Hitlers hantlangare. ”Jag vill inte prata om det”, säger 97-åringen.
NYHETER

Under andra världskriget misstänks han ha skickat 15 700 judar i döden.

Nu har den eftersökta krigsförbrytaren Laszlo Csatary hittats – 97 år gammal.

– Gå härifrån, jag vill inte prata om det, säger han.

Laszlo Csatary dömdes efter andra världskriget till döden i sin frånvaro. Och har sedan dess varit en av de mest eftersökta krigsförbrytarna som agerat bödel åt nazi-diktatorn Adolf Hitler. Den tredje mest eftersökta enligt den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-center (SWC)som bland annat kartlägger nazister från andra världskriget.

Under kriget var Laszlo Csatary verksam inom polisen i staden Kassa i dåvarande Ungern. Han ansvarade för hålla koll på vilka som bodde i staden och för eftersökandet av judar.

När Kassa förvandlades till getto skickades alla judar därifrån. Laszlo Csatary ska vara delaktig i att ha skickat 15 700 människor till Auschwitz – bara 450 överlevde.

”Han njöt av att piska kvinnor med den piska han bar i sitt bälte”, enligt vittnesmål som den Simon Wiesenthal center samlat in.

– Han var kommendör över ett av två getton i Kassa och var känd för sin grymhet, sitt sadistiska sätt och hur han bestraffade fångar, säger Efraim Zuroff, chef för SWC:s nazikartläggningsenhet till tyska Spiegel.

– Vi har levande vittnen.

Efter dödsdomen mot bödeln flydde han 1948 till Kanada där han påstod sig komma vara en jugoslavisk konsthandlare, skriver The Sun. 1997 upptäcktes att han ljugit om sitt förflutna och han tvingades flytta från Montreal när hans medborgarskap drogs in.

Sedan dess har Laszlo Csatary varit spårlöst borta. Tills nu.

97 år gammal har han hittats i Budapest, skriver brittiska tidningen The Sun.

Tidningen publicerade i söndags en bild tagen i september 2011 i den ungerska staden som de hävdar föreställer ”Monster... Laszlo Csatary skickade tusentals i döden".

The Sun har med hjälp av Simon Wiesenthal centers nazijägare spårat upp 97-åringen och konfronterade honom i hans hem.

”Laszlo Csatary som talar engelska med kanadensisk brytning efter decennier i Montreal öppnade dörren i bara strumpor och kalsonger” skriver tidningen.

– Nej, nej gå härifrån, ska han ha svarat på frågan om han kunde rättfärdiga sitt förflutna skriver The Sun.

– Jag vill inte prata om det.

Och nu har Simon Wiesenthal center bekräftat att det rör sig om den eftersökta krigsförbrytaren.

– Jag kan bekräfta att Laszlo Csatary har blivit återfunnen och identifierad i Budapest," säger Efraim Zuroff från Simon Wiesenthal center.

Nu har de överlämnat sina nya bevis till ungerska åklagare som uppger att de samlar information om fallet, skriver AP.

FAKTA

Fem av de mest eftersökta i april 2012 enligt Simon Wiesensthal center:

1. Laszlo Csatary, 97, Ungern: Ska finnas i Budapest efter att ha varit försvunnen i 15 år. Misstänks ha skickat över 15 000 judar till koncentrationslägret Auschwitz.

Dömdes till döden i sin frånvaro 1948.

2. Klaas Carl Faber, Tyskland: Volontär för tyska SS under andra världskriget och var medlem i en exekutionspatrull som mördade holländska motståndsmän, nazimotståndare och de som gömde judar. Ska också ha avrättat juadr vid ett transitläger för judar på väg till koncentrationsläger i Holland.

Status: Dömd till döden 1947 men fick det omvandlat till livstids fängelse. Rymde från fängelse 1952 till Tyskland där han fick medborgarskap och inte kunde utlämnas. (Dog i maj i år utan att ha överlämnats till Holland, enligt Wikipedia)

3. Gerhard Sommer, Tyskland: SS-befäl som deltog i massakern av 560 civila i den italienska byn Sant' Anna di Stazzema.

Status: 25 juni 2005 dömdes han i sin frånvaro av en italiensk militärdomstol för att ha begått ”särskilt brutala mord" under massakern. Förundersökning mot honom pågår i Tyskland sedan 2002 men har ännu inte lett till åtal.

4. Vladimir Katriuk, Kanada: Plutonsbefäl vid ett ukrainskt förband som mördade judar och civila i Vitryssland under kriget.

Status: Flydde till Kanada efter andra världskriget men blev av med sitt medborgarskap 1999 då hans mörka förflutna avslöjades. Men kanadensiska regeringen bakade på beslutet. Nu uppges det finnas nya bevis som bevisar hans roll vid massmorden i Vitryssland.

5. Karoly (Charles) Zentai, Australien: Deltog i förföljelsen och morden på judar i Budapest 1944.

Status: Hittades 2004, Ungern har utfärdat en internationell arresteringsorder och har bett att få honom utlämnad. 2010 avslog en domstol i Australien utlämningen. Det beslutet har överklagats men ännu inte behandlats.

6. Soeren Kam, Tyskland: Volontär för SS-styrkorna och deltog i mordet på danska nazimotståndaren och chefredaktören Carl Henrik Clemmensen.

Status: 1999 begärde Danmark Kam utlämnad, något Tyskland avslog med hänvisning till hans tyska medborgarskap.Ytterligare ett utlämningsförsök avslogs av Tyskland då det ansågs att mordet på Clemmensen var dråp, ett brott som vid det här laget har preskriberats. Danmark försöker fortfarande ställa honom inför rätta.

7. Ivan (John) Kalymon, USA: Tjänstgjorde i ukrainsk nazikontrollerad polis under åren 1941 till 1944, då deltog han i massmorden på judar i Lvov-gettot.

Status: Begärdes utvisade ur USA av landet 2011 till Tyskland, Ukraina, Polen eller det land som är villiga att ta mot honom. Utvisningen beordrades då det framkom att han dolt sin krigsförbrytelser. Hittills har inget land tagit mot honom och han befinner sig än i USA.

8. Algimantas Dailide, Tyskland: Tjänstgjorde vid den lettiska säkerhetspolisen och anklagas för att ha arresterat judar och polacker som sedan avrättats av nazister.

Status: Utvisades från USA 2004 där han gömt sig när hans mörka förflutna uppdagats. Dömdes i Litauen till fem års fängelse 2006. Dailide slapp avtjäna straffet då ansågs för sjuk och inte utgjorde ett hot mot samhället.

9. Mikhail Gorshkow, Estland: Tjänstgjorde som tolk för Gestapo i Vitryssland och anklagas ha delatagit i massmordet på judar vid Slutzk.

Status: Flydde från USA till Estland där han under flera år varit föremål för en utredning för de påstådda krigsbrotten. Fallet avslutades 2011 med hänvisning till att det handlade identitetsförvirring. Ett beslut som kritiserats av USA, Ryssland och SWC.

10. Helmut Oberlander, Kanada: Tjänstgjorde vid en insatsstyrka i bland annat Ukraina som beräknas ha dödad fler än 23 000 människor.

Status: Flydde till Kanada efter kriget, kan fortfarande utvisas då hans medborgarskap föremål för en ännu inte avslutad utredning.

Två grövsta nazikrigsförbrytarna utanför listan, troligen döda enligt SWC:

Alois Brunner, Syrien: Ansvarig för deporteringen av 47 000 judar från Österrike, 44 000 från Grekland, 23 500 från Frankrike och 14 000 från Slovakien till koncentrationsläger.

Status: Har levt i Syrien under många år men inte blivit utlämnad trots att han är dömd i sin frånvaro i Frankrike.

Beskrivs som den värsta ostraffade naziförbrytaren men tros vara död då han är född 1912 och inga spår finns av honom sedan 2001. Är kvar på listan tills bevis på hans död finns.

Doktor Aribert Heim, okänt: Var läkare på koncentrationslägren Sachsenhausen, Buchenwald och Mauthausen mellan 1940 och 1941. Mördade dussintals lägerfångar med dödliga injektioner.

Status: Försvann 1962 före en planerad rättgång, efterlyst i Tyskland och Österrike. Nya bevis från 2009 antyder att han kan ha dött i Kairo 1992. Varken hans kropp eller bevis för hans död har ännu kunnat hittas.

(Källa: SWC Annual Status Report on the Worldwide Investigation and Prosecution of Nazi War Criminals från 1 april 2012)