Förvandlade sitt lyxhus till knarkarkvart

En vän till paret: Det var fullständig misär, riktigt snuskigt, man kunde inte tro att de var miljardärer

1 av 5
Det som till en början var fem adresser byggde paret Rausing ihop till en.
NYHETER

London. Tretton sovrum, balsal, bibliotek, två frukost­matsalar, flera kontor och tjänstebostäder.

Hiss mellan de sju vån­ingarna och längst ner en privat biograf.

Men i lägenheten två trappor upp levde paret Rausing i misär – och där bakom en låst sovrumsdörr hittades Eva, 48, död.

Sovrummet med ett angränsande allrum hade förvandlats till vad vänner beskrivit som en ”knarkarkvart”.

Hit var inte parets två filippinska hushållerskor längre välkomna. Och inte heller den enas make som också brukade hjälpa till i hemmet.

De uppges bara ha till­åtits hålla till i källar­våningen, bottenplanet och i tjänstebostaden ovanpå ett av garagen på baksidan av den enorma byggnaden.

Trängde sig förbi

Maten de lagade till Hans Kristian och Eva Rausing lämnade de på trappavsatsen till första våningen, enligt uppgifter till Sunday Telegraph.

Högre upp än så var förbjudet område. Det var också vad de, enligt Daily Mail, ropade efter poliserna som förra måndagen gjorde den fasansfulla upptäckten vid en husrannsakan i fastighet­en:

– Förbjuden mark! Förbjuden mark!

Men poliserna trängde sig förbi. På vägen passerade de vackert men stelt inredda rum på de nedre vånings­planen med dyrbara konstverk på väggarna av bland annat Kandinsky. Vägledda av stanken bröt de sig in på andra våningen och där, i sovrummet, hittades Eva Rausings döda kropp.

Använde bara två rum

Den var redan så svårt förruttnad att polis på plats gjorde bedömningen att hon legat död i omkring tre veckor, uppger källor till Sunday Times.

Det uppges också vara anledningen till att någon dödsorsak ännu inte kunnat fastställas.

– Vi avvaktar fortfarande provtagningar, sa en talesperson för Scotland Yard sent i går kväll.

En av parets vänner berätt­ade om lägenheten där paret bodde för Daily Mail i förra veckan:

– Det var fullständig misär. Riktigt snuskigt. Man kunde inte tro att de var miljardärer. Det visar effekterna av droger. De kunde inte ta hand om sig själva eller sitt hus. De använde bara två rum trots att de hade dussintals. Det är verkligen oerhört sorgligt.

Hans Kristian och Eva Rausing köpte sitt hem, som egentligen är fem separata adresser, 1999. Nu värderas det till hisnande 800 miljon­er kronor.

Byggde ihop husen

Strax efter millennie­-skift­et genomförde paret Rausing en omfattande ombyggnation av fastigheten ”för att skapa en enfamiljsbostad”, enligt byggnadsplanerna.

Det som från början varit två townhouse-fastigheter, nummer 61 och 62 på Cadogan Place i exklusiva London-stadsdelen Belgravia, byggdes ihop till en. Via de två nedersta våningsplanen öppnade man också upp till tre hus på gatan bakom, som inrättats med balsal, tjänstebostäder och tre dubbelgarage.

I ett av dem står två exklusiva Ferrari-bilar, en för Hans Kristian och en för Eva, orörda sen länge och täckta av damm, enligt Sunday Telegraph.

Det var också via en av dörrarna på baksidan som kriminaltekniker i skyddskläder och med mask för ansiktet förra veckan forslade ut bevismaterial ur huset.

Nu syns inte längre någon aktivitet i bostaden, men polisavspärrningarna är kvar och både bak- och framsida vakt­as av uniformerad polis.

– Vi blir kvar så länge det betraktas som en brottsplats, sa en av dem till Aftonbladet sent i går kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM