Värsta torkan i USA på 56 år

1 av 7 | Foto: Scanpix
Bukten är helt torrlagd i Mirsereservoaren i Noblesville, Indiana. USA har den värsta torkan på 56 år.
NYHETER

Uttorkade dammar, dåliga skördar och lantbrukare som har svårt att utfordra sina djur.

Halva USA har drabbats av torka – i Mellanvästern är det den värsta på 56 år.

Nu har katastroftillstånd förklarats i 26 delstater.

Juni kom med varmt och torrt väder i stora delar av landet och rankas som den tredje torraste månaden under de senaste 118 åren, skriver CNN.

Värsta torkan sedan 1956

Det fick förödande konsekvenser.

55 procent av landet är utsatt för torka, enligt Palmer Drought-indexet, som väger samman temperatur och nederbörd, skriver TT-AFP.

Det är den värsta torkan sedan 1956 då 58 procent av landet var drabbat.

Det amerikanska lantbruksdepartementet har nu förklarat katastroftillstånd i 26 delstater. Hela 71 procent av landet klassas som onormalt torrt, skriver CNN.

"En skräckhistoria"

Framför allt drabbas lantbrukare.

En av dem är Marion Kujawa från Ashley i Illinois. Han har kor och odlar majs, men kommer troligtvis inte kunna skörda mer än 20 procent av det normala, rapporterar VG. Han säger också att det börjar bli svårt att hålla djuren eftersom dammar torkat ut.

– Vi går från en kris till en skräckhistoria. Jag ser ett växande antal områden som inte kommer att producera spannmål över huvud taget, säger agronomen Tony Vyn vid Purdueuniversitetet.

Kan bli värre

Bristen på mat har fått priserna att skjuta i höjden och många bönder har tvingats sälja sina boskap eftersom de inte har råd att mata dem mer, skriver norska VG.

I Nevada har 1 100 lantbrukare har fått order av delstatens naturvårdsmyndighet om att sluta konstbevattna eftersom vattendragen nått alarmerande låg nivå, skriver TT-AFP.

Till och med vattenståndet i Mississippifloden är lågt.

Torkan har präglat jordbruket i landet de senaste åren, också i fjol var situationen allvarlig.

Enligt meteorologen kommer bara att öka i intensitet i slutet av juli, skriver VG. 

FAKTA

Extremvädret i juli

Japan:

Fler dagars intensivt regnande i juli orsakade jordskred och översvämningarn på den sydliga ön Kyushu. Omkring 400 000 evakuerades från sina hem och inhystes i skolor och allmänna byggnader. Broar och tusentals hus spolades bort av vattenmassorna. I går rapporterades att katastrofen krävt ytterligare ett dödsoffer. Totalt har 28 människor mist livet, ett 30-tal saknas fortfarande. Omkring 2 000 hushåll är fortfarande utan ström, men många har nu fått återvända till sina bostäder.

Ryssland

Nära 200 personer dog i översvämningar i regionen Krasnodar i Ryssland i början av juli. Skyfallen ledde också till att katastroftillstånd utfärdades hamnstaden Novorossijsk vid Svarta havet och råoljetransporterna från stadens hamn stoppades.

Polen:

Minst en människa dog och tio skadades i ett oväder som darbbade nordvästra Polen i helgen. En kraftig tromb ställde till med stor förödelse. Tusentals träd slets upp med rötterna eller knäcktes och byggnader och elledningar raserades

Sverige

Framför allt Småland drabbades hårt av översvämningar i förra veckan. I flera vattendrag och sjöar steg vattennivåerna över det normala och vägar och hus skadades.

Källa: TT