Väloljad stöt gick fel – orsakade stort utsläpp

Dansk polis: Tjuvar orsakade dieselläcka i naturområde

Foto: TORKIL ADSERSEN/SCANPIX DANMARK
MITT I SMETEN. Dansk polis och räddningstjänst arbetar med att rensa upp oljeläckan som orsakades av två tjuvar.
NYHETER

Över sex ton dieselolja har läckt ut i ett danskt naturområde.

Efter att tjuvar försökt stjäla det svarta guldet ur en ledning.

– Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare hört talas om något liknande, säger Flemming Krog-Meyer vid Mellan- och Västsjällandspolisen.

Tjuvarna trodde att de hade hittat en ny källa till tjäna pengar. Och orsakade ett oljeutsläpp som kommer ta månader att sanera när de skulle tömma den.

– Våra efterforskningar har visat att okända personer har försökt tappa diesel ur ledningen som är nedgrävd i marken, säger insatsledare Flemming Krog-Meyer vid Mellan- och Västjyllandspolisen till danska TV2.

Känsligt naturområde

Under tisdagen hade redan sex ton olja rensats bort ur det känsliga naturområdet vid Holbäk. Under kvällen täpptes det läckande röret till och det oljeskadade området begränsades med hjälp av länsar.

Förhoppningen är att grundvattnet och fisken i området ska ha klarat sig relativt oskadda, skriver TT.

Tjuvarna ställde till med oljeutsläppet när de bröt sig in den tio tum tjocka oljeledningen som löper över hela Själland. Gärningsmännen har grävt sig ner minst en meter ner i marken och sedan kopplat en slang till röret för att kunna tappa oljan.

Som i stället läckte ut.

”Aldrig tidigare”

– Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare har hört talas om något liknande, varken här på hemmaplan eller utomlands, säger Flemming Krog-Meyer till TV2.

Även oljebolagens intresseorganisation Foreningen af Danske (FDO) Olieberedskabslagre är tagna på sängen av det fräcka stöldförsöket.

– Jag är i det närmaste chockad att vi befinner oss i en sådan situation att något liknande kan hända i Danmark, säger Peter Stigsgaard administrativ direktör i FDO som äger ledningen till TV2.

– Vi måste förändra vår beredskap efter de här nya premisserna.

ARTIKELN HANDLAR OM