Här dog det svenska paret i duschen

1 av 4
NYHETER

BANGKOK. Det var en trasig värmestång i varmvattenberedaren som dödade ett svensk par, 25 och 23 år från Jämtland, när de duschade på sitt hotell i Thailand förra året. Det visar polisutredningen som nu är avslutad. Fallet är avskrivet. Ingen åtalas för olyckan.

Polisutredningen säger att den trasiga värmestången, som satt inne själva vattentanken för att hetta upp kallt vatten, blev strömförande. När den 23-åriga kvinnan sedan skruvade på vattnet blev även duschslangen strömförande. Detta i kombination med en felaktig jordning orsakade olyckan på Mild Bungalow i Ao Nang, nära Krabi, i början av april 2011.

”Inget liknande har hänt”

Varmvattenberedaren satt under innertaket i den bungalow (med två rum) som paret delade med ett annat svensk par. Beredaren innehöll 30 liter vatten och försåg båda duschrummen med varmvatten.

– Jag har jobbat här i åtta år och inget liknande har hänt, sa hotellchefen till Aftonbladet dagen efter olyckan.

Han berättade då också att hotellet genomför årliga kontroller av varmvattenberedarna. Hotellchefen visade upp en liknande beredare och pekade ut de olika detaljerna, bland annat en värmestång.

Hörde skrik

Det var chefen som fann den döda kvinnan i duschen efter att ha hört skrik. Redan då förstod han att det handlade om en elolycka:

– Kvinnan hade ingen puls alls. Hon hade duschslangen virad runt kroppen på ett konstigt sätt. Den utsträckt som en fjäder cirka 20 centimeter från handtaget vilket borde vara en omöjlighet.

Det finns ingen tvingande lagstiftning vad gäller elsäkerhet i Thailand. Myndigheterna ger bara rekommendationer. Någon kontroll av elinstallationer förekommer inte. Formellt sett är byggherren ansvarig vid nybyggen. I alla andra fall rinner ansvarsfrågan som sand mellan fingrarna.

Installerar utan kunskap

En viktig förklaring till den dåliga elsäkerheten är att de flesta installationer utförs av hantverkare som både saknar utbildning och legitimation. Det existerar något slags lärlingssystem inom byggbranschen där kunskapen överförs på plats. Många av byggjobbarna i Thailand är också gästarbetare från Burma och Kambodja som arbetar kortare perioder.