Försvarsministern i Syrien dog i bombdåd

Syriens regim har redan utsett en ny försvarminister

NYHETER

En bomb briserade mot en säkerhetsbyggnad i Syriens huvudstad Damaskus.

I attentatet dödades flera högt uppsatta regeringstjänstemän – däribland Syriens försvarsminister och president Assads svåger.

Foto: AFP
Syriens försvarsminister Daoud Rajha, 65, har dödats i ett bombattentat.

Våldet kom bara timmar innan FN skulle rösta om en ny resolution mot landet för att pressa den syriska regimen till att följa en fredsplan.

I stället har huvudstaden Damaskus förvandlats till ännu ett blodigt slagfält.

Bland offren finns Syriens försvarsminister, Daoud Rajha, 65.

Befann sig i byggnad

Försvarsministern befann sig i det nationella säkerhetstjänstens högkvarteret i huvudstaden när bombattacken utlöstes och dödade flera högt uppsatta tjänstemän, enligt Sky News.

Attentatet skedde inom synhåll från president Bashar al-Assads presidentpalats och utbröt precis under ett möte mellan ministrarna och ett antal chefer för säkerhetsbyråer, rapporterar statlig tv enligt Reuters.

Från huvudstaden steg svart rök upp mot himlen.

Assads svåger dödad

Det kom tidiga rapporter om att den syriske inrikesministern Mohammed al Shaar och president Bashar al-Assads svåger, Assef Shawkat, 62, skadats svårt i explosionen, från libanesiska Hizbollahs tv-station al-Manar, enligt Reuters.

Senare meddelade syrisk tv att även han avlidit.

I det närliggande sjukhuset al-Shami vårdas flera skadade regeringstjänstemän, däribland chefen för underrättelsetjänsten, Hisam Ikhtiyar, och byggnaden ska enligt uppgift ha omringats av regeringstrupper. Hisam uppges opereras på sjukhuset.

Bombare var livvakt

En källa inom säkerhetstjänsten uppger att gärningsmannen var livvakt i al-Assads innersta krets. Han ska ha burit bomben i ett bälte runt sin midja, uppger Sky News, innan den utlöstes.

I ett uttalande på sociala medie-sajten Facebook tar Liwa al-Islam, en islamistisk rebellgrupp, på sig skulden för dådet.

Samtidigt hävdar rebellstyrkorna Fria syriska armén, FSA, att den ligger bakom attacken. Däremot förnekar FSA att attacken utgjordes av en självmordsbomb. Bomben uppges i stället ha placerats i rummet där regeringstjänstemännen satt. Det är fortfarande oklart hur attentatet gick till och var bomben briserade.

Statlig tv har gått ut och kallat attacken för en "terroristbombning".

Fyra dygn av våld

Damaskus har dragits av våldsamma attacker mellan regeringstrupper och rebeller de senaste fyra dygnen.

Rebellerna försöker största regimen och strävar efter att "befria" huvudstaden efter den hittills 16 månader långa revolten.

Enligt Sky News ska minst 60 soldater ha skadats bara under de senaste 48 timmarna av dödliga skott från stridsvagnar och helikoptrar, samtidigt som två syriska generaler flytt och korsat gränsen till Turkiet.

Ny försvarsminister

Fem explosioner har hörts i Damaskus nordvästliga distrikt Muhajirin, nära den pansardivision av syriska armén som leds av president Bashar al-Assads bror Maher, uppger boende i området för Reuters.

Samtidigt har en ny försvarsminister, general Fahad Jassim al-Freij, utsetts, enligt statlig tv.

Enligt aktivister kan rebellernas attacken ändå gett resultat.

– Om den Fria syriska armén har haft möjlighet att nå de här höga generalerna kan det betyda att FSA är mycket nära att ta kontroll, säger aktivisten Moaz al-Shami i telefon från Damaskus till TT.

Men däremot tror han inte att Assad kommer fly.

Den syriska militären bekräftade den bilden i ett uttalande efter attentatet:

"Den som tror att den genom att döda högt uppsatta militärer, kan vrida om Syriens arm, har fel."

Det står även att regimen är mer beslutsam än någonsin att konfrontera alla former av terrorism och "hugga av den hand som skadar nationell säkerhet."