Eva Rausing – innan knarket

Nya bilder på paret släppta – samtidigt ska Hans Kristian, 49, upp i rätten

1 av 8
NYHETER

LONDON. Hon räddade tusentals – men inte sig själv.

Det skriver Eva Rausings pappa i ett personligt brev om sin döda dotter.

I dag framträder hennes make Hans Kristian, 49, i rätten i London anklagad för brott mot griftefriden för att inte ha anmält till polisen att hon dött.

Sent i går kväll meddelade Scotland Yard att Hans Kristian Rausing, 49, arvtagare till Tetra pak-förmögenheten, blivit formellt anklagad för brott mot griftefriden.

Får anklagelserna upplästa

Han har sedan i tisdags förra veckan vårdats på sjukhus för drog- och alkoholmissbruk och har inte kunnat höras av polisen, men i dag klockan 15 svensk tid ska han framträda i domstolen i västra London för att få anklagelserna upplästa för sig.

Aftonbladet är på plats i rätten och kommer rapportera live hela eftermiddagen.

Hoppas att döden ska hjälpa

Tidigare i går skickade Eva Rausings pappa Tom Kemeny ut ett brev där han skriver att familjen hoppas att Evas tragiska död ska leda till att ökad uppmärksamhet kring drogmissbruk och att folk ska skänka mer pengar till välgörenhetsorganisationer som arbetar med att hjälpa drogmissbrukare.

Dessutom skriver Tom Kemeny att Evas familj inom kort kommer sätta upp en fond till Evas minne där pengarna också ska gå till att hjälpa drogmissbrukare.

Bilderna innan knarket

Med brevet, som skickades ut via en PR-byrå, har familjen också bifogat bilder från Eva Rausings tidigare liv, bilder från hennes uppväxt och från den lyckliga tiden när hon gifte sig med Hans Kristian Rausing och var fri från droger.

Tom Kemeny beskriver hur dottern föddes i Hong Kong och före sex års ålder hunnit med både Sydney och Rom på grund av pappans jobb som vd för läsktillverkaren Pepsi.

”Vi tror att hon började experimentera med droger i de sena tonåren för att komma över sin blyghet” skriver han och fortsätter med att berätta hur hon åkte in och ut på flera behandlingshem.

Träffades på behandlingshem

Hon träffade Hans Kristian Rausing på ett behandlingshem utanför London och när de gifte sig i Svenska Kyrkan i London i oktober1992 var båda fria från drogerna, men de var fortfarande en stor del av deras liv. De satsade stora pengar i välgörenhetsorganisationer som bekämpade droger och öppnade även en rehabklinik på Barbados där de äger en fastighet.

"Genom sina ansträngningar, både genom personligt engagemang och via välgörenhetsbidrag har Eva och Hans Kristian "räddat" tusentals liv - tragiskt nog inte hennes eget. Det är en krass påminnelse om att missbrukssjukdomen inte tar hänsyn till socialklass eller kön" skriver Tom Kemeny.

Älskade sina barn

Samtidigt beskriver han sin dotter som generös och med en skarp och intelligent humor och en stor kärlek till sina fyra barn:

"Kärleken hon kände för sina barn var det som dominerade hennes liv och tankar varje dag. Även i hennes djupaste förtvivlan oroade hon sig alltid mer för andras välmående och lycka. Vid tiden för hennes död rörde hennes största oro sin älskade make, för hans skull avbröt hon sin egen behandling och återvände till London i ett försök att hämta med honom till Kalifornien, men tragiskt nog förgäves."

Inte Hans Kristians fel

I brevet lägger Tom Kemeny heller ingen skuld på Hans Kristian Rausing för det inträffade:

"De kämpade modigt mot sina demoner tillsammans och stöttade varandra. Eva kommer vara en förödande förlust för vår älskade "son" Hans Kristian som vi älskar villkorslöst av hela våra hjärtan" skriver han.