Hittades under hög av kläder

Hans Kristian Rausing släppt mot borgen

1 av 8
NYHETER

LONDON. Eva Rausings förmultnade kropp hittades gömd under en stor hög av kläder och lakan intill sängen.

Sovrummet hade stängts av och dörren barrikaderats med svart gaffatejp och silvertejp.

Hans Kristian Rausing har släppts mot borgen mot villkoret att han vistas 24 timmar om dygnet på en sjukvårdsklinik.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Hans Kristian Rausing på väg till rätten.

Hans Kristian Rausing talade bara i rätten i dag när han sa sitt namn, sitt födelsedatum och sin adress. Därefter specificerade åklagaren Brinkman May vad han anklagas för.

Enligt åtalet stoppades han när han körde bil uppenbart påverkad i London-stadsdelen Wandsworth. I bilen hittade polisen en crackpipa, cannabis och spår av kokain. Dessutom brev som var adresserade till Eva Kemeny och på polisens frågor om vem hon var såg Hans Kristian Rausing ut att börja få tårar i ögonen.

Hemmet avspärrat

Han ska ha svarat att det var hans fru och på frågan var hon befann sig ska Rausings svar ha varit:

– Hon är i Kalifornien. Hon åkte dit för två veckor sedan.

Åklagaren berättar att Eva Rausing kommit tillbaka från rehab i USA den 29 april i år och den sista gången man kunnat bekräfta att hon synts i livet är den 3 maj när hon träffade en finansiell rådgivare.

När polisen kom till paret Rausings hem förra måndagen hade delar av den andra våningen spärrats av, sovrumsdörren var låst och barrikaderad med silvertejp och svart gaffatejp längs med dörrkarmen. Genom dörren kände poliserna en stark stank av förruttnelse.

Hittades i hög av kläder

Innanför stod fönstren på vid gavel. Eva Rausings kropp hittades under flera lager av kläder, lakan och sopsäckar ihoptejpade med gaffatejp.

Domaren James Henderson konstaterade att det vore olyckligt om Hans Kristian Rausing skulle sitta häktad men uttryckte också oro:

– För en så förmögen person som er klient skulle ett beslagtaget pass inte vara något direkt hinder, konstaterade han och åklagaren yrkade på att Rausing skulle övervakas 24 timmar om dygnet.

Släpptes mot borgen

Domaren gick på åklagarens linje och beviljade Hans Kristian Rausing borgen mot villkoret att han skulle vårdas på en sjukvårdsklinik 24 timmar om dygnet.

– Du får enbart lämna kliniken i sällskap med personal, sa domaren direkt till Rausing.