Explosion på turistbuss – flera döda

Buss med israeler befann sig på flygplats i Bulgarien

1 av 11 | Foto: AP/Bulphoto Agency
En skadad israelisk kvinna förs in på sjukhuset i Borgas efter explosionen.
NYHETER

Åtta personer dödades och minst 30 skadades i bombattentatet i Bulgarien.

Passagerarna, många israeliska ungdomar, hade just satt sig i en buss när den våldsamma sprängladdningen detonerade.

Israel kallar attacken ett terrordåd och anklagar Iran för att ligga bakom.

Explosionen inträffade i en passagerarbuss vid en flygplats i staden Burgas i Bulgarien vid 17:30 lokal tid. Passagerarna, 150 israeler, hade 45 minuter tidigare landat på flygplatsen för att ta sig till resorten Sunny Beach. När de steg in i bussarna som väntade på flygplansparkeringen exploderade en av dem.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman säger att explosionen orsakades av en bomb ombord på bussen, skriver AP.

Ett vittne berättar för Israeliska TV 2 att hon såg någon gå ombord på bussen en kort tid innan den exploderade. Andra uppgifter gör gällande att en sprängladdning var placerad i bagageutrymmet på bussen.

”En terrorattack”

Enligt AP har åtta personer dött och 32 skadats. Bland de skadade fanns en 11-årig flicka och två gravida kvinnor. De skadade har förts till ett lokalt sjukhus.

Många av passagerarna ska enligt AP vara ungdomar, och enligt ett vittne ska explosionen ha inträffat kort efter att att en person klivit på bussen.

Bulgarisk polis rubricerar sprängdådet som en terrorattack. Bulgariens inrikesminister Tsvetan Tsvetanov sa på torsdagen att den misstänkta självmordsbombaren syntes på ett band till en övervakningskamera en timme innan explosionen. Han sa också att bombaren hade ett körkort utfärdat i Michigan USA, uppger AP

Premiärministern anklagar Iran

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagade snabbt Iran för att ligga bakom sprängattentatet.

– Iran är ansvariga för terrorattacken i Bulgarien, vi kommer reagera kraftfullt mot iransk terrorism, säger han enligt den israeliska tidningen haaretz.com.

Iranstödda organisationen Hizbollah nekade däremot till all inblandning i dådet.

Attacken fördöms av Barack Obama som kallar det en "barbarisk attack mot Israeler."

Ett bulgariskt flyg kommer nu att flyga hem omkring 100 israeler som efter attentatet ville avsluta sin semester i Bulgarien.

Inga uppgifter om svenskar

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt fördömde attacken i ett uttalande på Twitter. "En fruktansvärd terrorattack mot Israeler i Burgas i Bulgarien. Detta måste fördömas med starkast möjliga ordalag".

UD uppger att 633 svenskar befinner sig i Burgas, det finns däremot ingen uppgift om att någon skulle ha befunnit sig i närheten av explosionen.

– Vi har inga uppgifter om några skadade svenskar, säger Anna Backlund vid UD:s presstjänst.