Försökte rädda döende katt – blev av med fingrar och tår

Foto: AP
Paul Gaylord, 59, i sjukhussängen sedan han smittats med pest.
NYHETER

Paul Gaylord, 59, försökte rädda den döende katten som satt en mus i halsen.

Men Paul blev biten och smittades av pest. 

Foto: AP
Händerna har svartnat och han kommer bli av med både fingrar och tår.

Den 59-årige mannen var hemma i sitt hus i Prineville, Oregon i början av juni när han fick syn på en katt som satt en mus i halsen. Han rusade fram för att hjälpa det stackars djuret. Han försökte få ut musen ur kattens gap men blev då biten, rapporterar Huffington Post. Han sprang till en granne och lånade ett gevär för att skona katten från en plågsam död.

Nästa dag fick mannen feber och svullna lymfkörtlar. Han trodde att han fått influensan. Men på sjukhuset bekräftade läkarna att han smittats av pest, en sjukdom med omkring 50 procents dödlighet.

– Hans hjärta stannade och lungan kollapsade. De sa att han inte skulle överleva, sa Pauls mamma Almeda Gaylord.

Något bet honom

Det är oklart i fall Paul blev biten av en loppa i kattens eller musens päls. Det kan även ha varit katten eller musen som bitit honom.

Mannens tillstånd var kritiskt och han behandlades akut på St. Charles Medical Center-Bend under en månads tid. Han kommer dock att klara sig men blir av med alla fingrar och tår.

Det är 600 år sedan pesten svepte in över Europa och dödade en tredjedel av befolkningen. Varje år rapporteras 11 fall av pest i USA enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Sedan 1934 har 4 personer i Oregon dött till följd av sjukdomen och 17 har insjuknat.

FAKTA

Pest

Pest är en smittsam infektionssjukdom som sprids av loppor från råttor och kan spridas vidare till andra djur och människor. Det är en anmälningspliktig sjukdom enligt svensk smittskyddslagstiftning och räknas som allmänfarlig.

WHO uppger att mellan 1 000 och 3 000 fall av pest rapporteras varje år. I Sverige finns inget rapporterat fall under 2000-talet.

Det finns vaccin mot pest men det används inte i Sverige.

Det finns två typer av pest, böldpest och lungpest.  Böldpest ger varbölder i lymfkörtlarna och lungpesten ger allvarlig lunginflammation. Båda sorterna är ofta dödliga men kan i vissa fall botas med antibiotika.

Källa: Nationalencyklopedin

ARTIKELN HANDLAR OM