Här är den misstänkte bombaren i Bulgarien

NYHETER

Här är mannen polisen tror sprängde sig själv och sex andra i luften i terrorangrappet i Bulgarien i går, skriver den norska tidningen VG

Fem israeliska turister, en bulgarisk busschaufför miste livet i går när en självmordsbombare utlöste sin bomb i en buss på onsdagen. Flera av de dödade ska vara ungdomar. 34 personer, däribland barn och gravida kvinnor, skadades i attentatet, varav tre allvarligt, enligt nyhetsbyrån AP. Bussen som exploderade var en av sju bussar som skulle köra 154 turister från Tel Aviv till den populära turistorten Sunny Beach.

Gick runt i en timme

Övervakningskamerorna på flygplatsen visar att den misstänkte självmordsbombaren gick runt på flygplatsen i drygt en timme före explosionen. Gärningsmannen är klädd i shorts och t-shirt och ser ut som en helt vanlig turist på semester och han är en av dem som hittades död efter explosionen.

Utgav sig för att vara turist

Polisen i Bulgarien har bekräftat att explosionen vid flygplatsen i staden Burgas var ett terrorangrepp.

Mannen hade troligtvis på sig bomben då han gick in i bussen, enligt Bulgariens inrikesminister Tsvetan Tsvetanov.

– Vi har slagit fast att det var en självmordsbombare med ett falskt körkort från USA som begick attentatet, säger han.

Enligt nyhetsbyrån AP var körkortet utfärdat i Michigan.

Mannens riktiga identitet är ännu okänd, enligt Bulgariens statsminister Boiko Borisov.

– Vi har samarbetat med kollegor från FBI och CIA, som säger att personen på körkortet inte finns i deras databas, säger han.

I samband med att övervakningsbilderna släpptes i dag, berättade Borisov att DNA-experter just nu undersöker den misstänktes fingeravtryck.

– Händelsen utreds fortfarande. Vårt främsta mål är att under dagen samla in nödvändiga bevis, säger han.

Låg kroppsdelar överallt

Och det var chockade vittnen som intervjuades av tv-stationen CNN om sekunderna efter det tragiska terrorattentatet.

– När vi gått på bussen hörde vi en väldigt kraftig explosion. Alla spring åt alla håll, det var ett otroligt kaos, säger Oren Katz till CNN.

Katz steg om bord tillsammans med sin fru och sina tre barn på en av de andra bussarna.

Familjen ingick i den israeliska chartergruppen som precis landat på flygplatsen i Burgas.

Gruppen var i färd med att gå på på de sju bussarna som skulle köra dem till den populära semesterorten Sunny Beach, då bomben utlöstes på en av bussarna.

Norska Julia Flaten, 18, skulle resa hem samma kväll och var på flygplatsen tillsammans med sin mamma när bomben utlöstes

– Vi hörde en förskräcklig smäll då vi kom till flygplatsen. När vi kom ut möttes vi av kaos och en massa rök. Nu är vi evakuerade till ett litet område utanför flygplatsen där vi fått besked om att ska stanna tills vidare, säger hon till VG:s nätupplaga.

Attentatet fördöms

Statsministrar och presidenter från hela världen fördömer terrorattentatet, som kostat flera unga människor livet.

USA:s president, Barack Obama, säger i ett uttalande att hans tankar går till de överlevande och offren för bombattentatet mot turistbussen i Burgas.

Israel hotar Iran

Statsminister Benjamin Netanyahu lovar att ta till kraftiga reaktioner mot de skyldiga.

– Detta är en iransk terrorhandling som sprids genom världens, säger Netanyahu, bara timmar efter terrorangreppet. Statsministern lovar att kontra med "kraftfulla handlingar".

– Iran står bakom ett terrorattentat. Vi kommer att svara med en kraftfull reaktion mot Irans terror, säger Netanyahu till israeliska medier.

Israels försvarsminister, Ehud Barak, bekräftade på onsdagskvällen att det "helt klart" rör sig om ett terrorangrepp mot israels medborgare.

– Det är antingen Iran eller radikala muslimska grupper som står bakom, sa han på presskonferensen.

Iran förnekar inblandning

Iran å andra sidan förnekar att de har något med angreppet att göra.

En talesman för Irans utrikesdepartement, Ramin Mehmanparast avvisar anklagelserna, enligt NTB.

– Iran fördömer alla terrorhandlingar, säger Mehmanparast till tv-stationen Al-Alam efter attentatet som kostade sju människor livet i Burgas.

Även Hizbollah förnekar inblandning i terrorattentatet, meddelade en representant för rörelsen på onsdagkvällen till libanesiska medier, enligt den israeliska tidningen Haaretz.