JUST NU: Syriska laget får inte visum

Fotbollsspelarna i Syria/Kamishly har rest genom krigets Syrien och beskjutits för att få spela fotboll – men Sverige vill inte släppa in dem. Det här lagfotot är från förra årets turnering.
NYHETER

Det blir ingen Sverigeresa för det syriska fotbollslaget P 18 Syria/Kamishli.

Det beslutade migrationsdomstolen i Göteborg på torsdagseftermiddagen.

Anledningen till beslutet är att man är rädd för att någon eller några av spelarna kommer att stanna kvar i Sverige efter turneringen. Detta eftersom läget i Syrien förvärrats avsevärt den senaste tiden.

"Migrationsdomstolen har bedömt att säkerhetssituationen i Syrien för närvarande är mycket all­varlig och sådan att risken för att viseringssökande från Syrien stannar inom Schengen­om­rå­det efter viseringsti­dens utgång är mycket hög", skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Det var sedan tidigare klart att laget inte skulle hinna spela någon tävlingsmatch  Gothia Cup, men  Syria/Kamishli hade hoppats på att kunna resa till Göteborg för en eller flera vänskapsmatcher.

– De vill spela fotboll och har hoppats att få göra det från första början, sa Darko Torres på Avanta juristfirma, som företräder laget, till TT tidigare i dag.

Laget nekades inresetillstånd till Sverige av ambassaden i Jordaniens huvudstad, Amman, strax innan turneringen drog igång.

Beslutet kommer samtidigt som rapporter om gatustrider och explosioner i Syriens huvudstad Damaskus.