Nu faller domen i terrormålet

Nasserdine Menni.
NYHETER

LONDON. Han står åtalad för att ha hjälpt svenska självmordsbombaren.

I dag väntas domen mot Nasserdine Menni komma i Glasgow High Court.

Aftonbladet kan som första svenska tidning publicera en bild på den misstänkta terroristen.

I går skickades juryn ut för överläggningar i Glasgow High Court.

– Det är nu helt upp till er. Stressa inte fram ert beslut. Vi bryr oss inte om hur lång eller kort tid det tar. Det är helt upp till er, meddelade domaren Lord Matthews enligt Daily Record.

Räknar med dom i dag

En domstolskälla i Glasgow räknar med att domen mot den svenska självmordsbombarens misstänkta medhjälpare Nasserdine Menni kommer i dag.

Samma dag som den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahab tog bilen från Tranås för att detonera två bomber i Stockholm mitt under julhandeln i december 2010 ringde han två telefonnummer från sin mobiltelefon.

Det ena gick till en person i Irak.

Det andra kunde polisen spåra till Nasserdine Menni i Glasgow i Skottland. Senare framkom det också att Menni vid flera olika tillfällen satt in totalt 65 000 kronor på Abdulwahabs bankkonto, pengar som Menni enligt åklagaren kommit över genom att med falska identiteter lurat till sig olika typer av bidrag.

Förnekade relation

När han första gången förhördes av polis förnekade han att han kände Abdulwahab och försökte också radera hans telefonnummer och bilder av Abdulwahabs familj från sin mobiltelefon.

Aftonbladet kan i dag som första svenska tidning publicera en bild av Nasserdine Menni.

Han har suttit häktad sedan den 11 februari 2011.

När han anlände till fängelset Barlinnie i Glasgow hade andra fångar redan nåtts av uppgifter om vad Menni misstänktes för. Enligt uppgifter till Aftonbladet skanderade de:

– Bombmannen! Bombmannen!

Suttit i speciell säkerhetsavdelning

Sedan dess har han av säkerhetsskäl därför suttit i en cell i en speciell säkerhetsavdelning med brottslingar som löper stor risk att utsättas för hot och våld i fängelset, som våldtäktsmän och pedofiler, enligt en uppgiftslämnare.

Menni förnekar all inblandning i fallet. Hans försvarsadvokat William Taylor har argumenterat att det inte finns några handfasta bevis för sin klients inblandning och att allt bygger på indicier.

– Om han fälls för inblandning i terrordådet kommer vi att överklaga, har Taylor tidigare sagt till Aftonbladet.