Resenärer strandsatta efter kaoset

1 av 6 | Foto: P-O Sännås
Elin Lindström med barnen Jacob och Emma fick vänta på Stockholms central på tåget hem till Bastuträsk.
NYHETER

Datorhaveriet på driftscentralen i Göteborg lamslog tågtrafiken – sent i natt väntade hundratals resenärer fortfarande på att få komma med försenade tåg.

– Förseningen flyttas fram hela tiden, säger Elin Lindsköld som är fast på Stockholms central med sina två barn.

Hundratals resenärer väntar fortfarande på att få komma med tåg runt om i Sverige.

På Stockholms station samlades resenärer som skulle norrut med nattåget. Många fasade för förseningar på flera timmar.

– Jag har varit här sedan 21 och väntar på tåget till Östersund. Den senaste informationen är att tåget ska gå 03.30. Egentligen skulle det avgå 23.20, säger en resenär till Aftonbladet.

”Kompensationen är inte så bra”

Elin Lindsköld, 36, satt och väntade tillsammans med sina barn, Emma, 12 och Jacob 10. Familjen är på väg från Linköping till Bastuträsk – en resa på tretton timmar. De räknar med förseningar på fyra timmar.

– Vi blev erbjudna att avboka resan och boka in oss på ett senare tåg. Men jag tror inte att många vill avboka resan när de har väntat så här länge. Deras kompensation är inte så bra, säger hon.

Flera resenärer berättar även om problem med ersättningsbussar och taxibilar som aldrig dök upp. Pavil Aziz, 21, från Göteborg fick vänta i över 40 minuter i Västerås innan ersättningstaxin som SJ lovat honom dök upp och kunde köra honom till Sala. Resan blev totalt försenad med fyra timmar.

– De glömde bort mig och jag fick stå och frysa utan jacka. Jag hade inte ätit på hela dagen eftersom de inte tog kontantkort på tåget. Jag höll jag på att svimma, säger han.

Fick gå till närmaste station

På flera håll i landet fick resenärer gå av tågen och promenera till närmaste station. Ing-Marie Sieker, 50, var på väg från Göteborg till Falkenberg tillsammans med sin dotter när tåget stannade vid 19.30-tiden.

– Vi satt fast i en och en halv timma. Till slut öppnade de dörrarna och vi fick gå sista biten till Falkenbergs station. Som tur var hade vi inte så långt kvar till stationsbyggnaden när tåget stannade, säger hon.

Lisa Andreasson var på väg från Skee till Stockholm när tågstoppet slog till – mitt ute i skogen utanför Herrljunga. Passagerarna fick klättra ut ur tåget på en stege för att ta sig till ersättningsbussarna.

– Vi blir väl upp mot fyra timmar försenade, säger Lisa sent på torsdagskvällen.

Räknar med förseningar även i morgon

SJ meddelade tidigare under torsdagskvällen att man haft problem med ersättningsbussar, speciellt i Göteborg där många bussar redan användes i samband med Gothia Cup.

– Vi har inte fått tag i tillräckligt med bussar och nattågen evakueras inte, de kör vi när det kommer igång igen, sa Ronny Hörstrand på SJ:s pressavdelning vid 23.30.

Trafikverket meddelar att datorhaveriet kan komma att påverka även morgondagens avgångar.