Mästerkock som lägger bacon på fredagsmyset

Aftonbladet testar knasigt snacks – då vankas senapsnötter och kebabchips

NYHETER

Getostglass, bacondricka och senapsnötter. Lagom till helgen dukar Aftonbladet upp en hel buffé­ av spännande snacks.

Sigrid Bárány, årets vinnare av TV4:s ”Sveriges Mästerkock”, betygsätter fredagsmyset.

Doppa chips som smakar varma mackor i baconmajonäs och skölj ner med ett glas baconläsk. Eller varför inte svalka dig med getost– och honungsglass?

Aftonbladet letade upp några av de mest annorlunda­ helgsnacksen och bjöd in mästerkocken Sigrid Bárány, 36, på fredagsmys.

Getostglass

Den överlägsna vinnaren i testet blev Sias glass med chèvre- och honung.

– Jättegod. Jag skulle vilja använda den till matlagning, säger Sigrid Bárány.

Efter att ha smakat av det uppdukade bordet är hennes råd till helgens mys enkelt.

– Så länge ni skippar baconnaisen och baconvattnet är ni på den säkra sidan. Låt bara bli det så blir allting bra. ”Just add bacon” är mitt motto, men bara om det har varit i närheten av en gris.

Säljsuccé

Enligt Teknikmagasinet, som säljer baconmajonäsen ”baconnaise” och bacon­tabletter, går baconprodukter som smör i solsken.

”Baconprylarna säljer i massor. Folk kan inte få nog”, skriver företagets vice­ vd Urban Printz i ett mejl till Aftonbladet.

Trots att mästerkocken Sigrid Bárány gav glassen fem plus av fem möjliga, sänkte vissa produkter helhetsbetyget på snacks­buffén.

– Jag är tacksam för gesten, men det här var verkligen fruktansvärt, säger Sigrid Bárány.

Plus på de snuskiga snacksen

Estrella, Limited edition varma mackor

Beskrivning: Chips med smak av varma mackor.

Plus:

Sigrids kommentar: Det här är så mycket helfabrikat som det kan bli. Det smakar helt klart varma mackor, men jag vill inte att mina chips ska smaka varma mackor utan jag vill att mina varma mackor ska smaka varma mackor. Det tar fem minuter att slänga ihop en varm macka. Testa chipsen, men låt dem inte ersätta en måltid. Man skulle kunna äta dem tillsammans med en italiensk sallad med bröd, en panzanella.

Finns att köpa: I vissa matbutiker.

Effervescent, Bacon drink tabs

Beskrivning: Tabletter som löses upp i dryck och ger en smak av bacon.

Plus:

Sigrids kommentar: ”Just add bacon” är ju mitt val- språk, men bacon som brustablett var någonting nytt. Vilket gräsligt skum som lägger sig på ytan! Och jag är ledsen, men det här smakar inte bacon. Ingen gris har rört vid den här tabletten. Det smakar röksalt. Det här var vidrigt. Don’t try this at home. Ska du göra det, stoppa den i en öl och inte i vatten så blir den ofarlig. Då dränker ölen smaken.

Finns att köpa: På Teknikmagasinet.

OLW, Kebabdrömmen

Beskrivning: Chips med smak av kebab.

Plus:

Sigrids kommentar: Jag vet inte om jag tycker att de smakar kebab, jag tycker mer att de smakar som det luktar inne på en kebaberia. Det är väl trevligt, men det känns konstigt att ha i munnen. Jag skulle kunna tänka mig att dippa chipsen i dill– eller tacodip.

Finns att köpa: I vissa matbutiker.

Sia glass, Honung/chèvre

Beskrivning: Glass med smak av getost och rostade pinjenötter.

Plus: Klockren

Sigrids kommentar: Jättegott! Den här vill jag helst ha till matlagning. I en rödbetssoppa till exempel. Eller till plommon – eller körsbärskompott, varm eller kall. Om man vill äta glassen i strut så ska man ha någon fruktig glass eller topping till, det går bra ihop med chèvren.

Finns att köpa: På vissa restauranger och snart i utvalda glassbarer.

 Crunch ’n Munch, Caramelpopcorn

Beskrivning: Popcorn med smak av kola.

Plus:

Sigrids kommentar: De smakar lite konstigt, men inte så konstigt. Det var rätt gott med rostad smak, kola och krispigt fluff. Jag skulle absolut kunna äta dem framför tv:n. Men inte till läsk, det skulle bli för sött. Till en kopp te kanske.

Finns att köpa: I vissa matbutiker.

New York Delhi, VIP nuts mustard and honey

Beskrivning: Jordnötter med smak av senap och honung.

Plus::

Sigrids kommentar: Det var en stark senap, senapen tas upp i näsan. Nötterna påminner lite om sushismaker, så jag tänker att man kan kombinera dem med ingefära. Till ginger ale eller någon vodka, kallt och läsk­ande.­ Gillar man mat som gör lite ont så ska man äta dessa.

Finns att köpa: I vissa matbutiker.

Justin & Dave, Baconnaise

Beskrivning: Majonäs med smak av bacon.

Plus:

Sigrids kommentar: Ni vet att jag är galen i bacon. Det här var fullkomligt vidrigt. Ondska på burk. Om man ska simma väldigt länge i kallt vatten så skulle man kunna smörja in sig med den här, det är ungefär så nära den får komma min mun. Om ni ska äta baconnaise, gör egen på baconfett!

Finns att köpa: På Teknikmagasinet.