En stad – ett slagfält

Gårdagens strider i Syrien blodigast hittills Minst 248 människor rapporteras dödade

NYHETER

Striderna i Syrien eskalerar – enligt oppositionen var gårdagen den blodigaste hittills.

Regeringsstyrkornas stridsvagnar drev befolkningen på flykt i huvudstaden.

– Regimen kommer fortsätta tills de renat Damaskus från terrorister, säger en säkerhetskälla till AFP.

Foto: AFP
FLERA STÄDER DRABBADE Det är inte bara i Damaskus som striderna rasade under gårdagen. I staden Aleppo kämpade rebellstyrkor mot regeringssoldater.

För första gången stormade regeringens trupper i går delar av huvudstaden med stridsvagnar. Sent på kvällen rullade de in i området Qaboon.

Bilder som har läckt ut från området visar hur folket lyfter upp sina barn och flyr.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet dödades i går minst 248 människor varav 109 civila, vilket beskrivs som den blodigaste dagen hittills under den 16 månader långa konflikten. Förutom i Damaskus rapporterades strider i Aleppo, Hama, Homs och Idleb, enligt AFP.

Sätter in alla vapen

Regimens upptrappning kommer dagen efter att tre högt uppsatta tjänstemän dödades i ett bombattentat i Damaskus, däribland landets försvarsminister och presidenten Bashar al-Assads svåger.

– Efter attacken har armén beslutat att använda alla vapen i sin besittning för att göra slut på terroristerna, säger en källa inom den syriska säkerhetstjänsten till AFP.

Säkerhetskällan fortsätter:

– De extremt våldsamma sammandrabbningarna bör fortsätta under de kommande 48 timmarna för att rensa Damaskus från terrorister innan ramadan börjar på fredag.

Rebeller beväpnade med automatvapen och sprängladdningar attackerade den största polisstationen i Damaskus i går. Ett tiotal personer från regimens säkerhetsstyrkor ska ha dödats i attacken.

Nära 19 000 syrier uppges ha flytt över gränsen till Libanon bara på ett dygn, de flesta från Damaskus, enligt AFP.

’Regimen faller snart’

Magnus Norell, Mellanösternexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att konflikten nått en vändpunkt.

– Nu är det bara en tidsfråga innan regimen faller på ett eller annat sätt. Risken är att det blir ganska kaosartat till slut, säger han.

FN kommer inte att ingripa. I går använde Kina och Ryssland sin vetorätt och stoppade den föreslagna resolutionen mot Syrien.

– Våldet kommer bara trappas upp. Det finns inga tecken på att det kommer upphöra, säger Magnus Norell.

Syriens presiden Bashar al-Assad gjorde i går sitt första tv-framträdande efter attentatet som dödade hans försvarsminister och svåger.

Iklädd en blå kostym och slips önskade han sin nya försvarsminister lycka till.

Mysteriet om var han befinner sig kvarstår dock och det framgår inte var tv-programmet spelades in.

En källa uppgav för Reuters att presidenten fortfarande för befälet över operationerna från sitt kontor i huvudstaden.

Oppositionens källor och en västerländsk diplomat hävdar att han i stället har smitit i väg i största hemlighet till kuststaden Latakia och sökt skydd i ett palats.

– Ju längre kriget pågår ju svårare är det att hitta någon fredlig lösning och att gå exempelvis i exil. Det är försent. Han har haft flera tillfällen till att göra det, säger Magnus Norell.

Damaskus har förvandlats till en krigszon

1. En person dog i går vid en explosion i bostadsområdet Ikhlas i närheten av universitetet och parlamentet i Damaskus.

2. I området Midan har våldsamheterna pågått under flera dagar med skottlossning och bomber. Granater har kastats och vittnen har även sett stridshelikoptrar skjuta över området. In­vånarna har satts på flykt.

3. Från Kfar Souseh rapporterade v­ittnen i går om skottlossning och bomber. Stridshelikoptrar har flugit över området. Även tidigare i veckan har ­beskjutningar rapporterats i området.

4. Under natten till i går läckte bilder ut från området Sayed Zainab som ­visar sårade och döda människor som bärs ut från hus efter hus.

5. I går kväll stormade regimens armé Qaboon-området med flera strids­vagnar. Det var första gången staden intogs av stridsvagnar. Svart rök har tidigare stigit från området.

6. Svart rök steg i går också upp från området Barzeh och syntes på långt håll.

7. Explosioner hördes i går runt om i hela Damaskus.

8. Rebellerna har under flera dagar hållit ett fast grepp över matkvarteret al-Mezze. Prickskyttar har bland annat ­legat vid den medicinska fakulteten och öppnat eld mot människor.

9. Vittnen berättade att rebeller i går attackerade polisens högkvarter i området Qanawat i Damaskus, som är ett gammalt centralt distrikt i huvudstaden.

10. Många av vägarna i de södra ­distrikten var stängda eller försedda med checkpoints.

11. En bomb briserade i onsdags i Damaskus säkerhetshögkvarter i Rawda-distriktet. Tre personer dog, varav landets försvarsminister Assef Shawkat och Bashar al-Assads svåger, Daoud Rajha.

12. Beväpnade män klädda i militäruniformer har setts i området Tadamon. Flera sammandrabbningar mellan rebeller och regimtrupper har ägt rum i kvarteren och drivit befolkningen på flykt.

13. Sammandrabbningar mellan rebeller och regimtrupper har bland annat ägt rum i Qaa och Nahr ­Aisha.

14. Ett videoklipp visar hur ett gravfölje blir attackerat av en strids­helikopter i området Sit Zeinab, i södra delarna av huvudstaden.

15. Aktivister har även berättat om slagfält i närheten av regeringskansliet i västra delarna av Damaskus.

16. Attackerna koncentrerades från början i området Qadam och Hajar al Aswad.