Bärplockarna kan tvingas iväg redan i dag

Skogsägaren vill att de lämnar lägret

NYHETER

Bärplockarna i Mehedeby kan bli tvungna att lämna sitt läger redan på måndag.

Skogsägaren kräver att de lämnar området.

– Det är svårt, hur vi än gör så blir det fel, säger Lars Berglund på Stora Enso.

Bolaget som äger skogen där bärplockarna bor har sedan i måndags ansökt om sex fall av avhysning hos Kronofogden.

– Så fort som Stora Enso kommer in med personuppgifter så kan vi ta ställning till eventuellt bifall om omedelbar avhysning, säger Farid Rezadpoor, jurist på Kronofogden.

Kommer att åka ut till lägret

Om avhysningen får bifall kan bärplockarna vara tvungna att lämna platsen på en gång. Men redan i början av nästa vecka kommer Stora Enso åka ut till lägret och kräva att de lämnar lägret så snart som möjligt.

– Sedan är det en polisiär fråga vid själva avhysningen. Anledningen är att vi ser sådan åverkan på naturen, att de hugger ned träd och bryter kvistar, eldar och att de bryter mot allemansrätten, säger Fredrik Granath, regionchef för region Öst vid skogsbolaget Stora Enso.

- Vi har inte satt upp någon deadline för dem att lämna, men vi kommer att hantera det så snabbt som möjligt. Någonstans måste vi dra en gräns som markägare. Vi har upplåtit två platser för längre camping men inte i den här skalan, säger Fredrik Granath, regionchef Stora Enso skog.

"Skräpat ned och avverkat träd"

Skälen som anges i ansökan är nedskräpning och att bärplockarna avverkat mer skog än tillåtet. Kronofogden väntar in kompletteringar till ansökan från skogsbolaget.

– Vi är halvt förtvivlade, det känns som att vad vi än gör så gör vi fel. Vi försöker att smyga på tå. De har bott på våra marker förut men aldrig så här många. Och förra året var det väldigt gott om bär, det är det inte i år, säger Lars Berglund på Stora Enso till Aftonbladet.

Om skogsbolaget går vidare med sin ansökan kommer man förmodligen att behöva ta hjälp av polisen för att samla in alla personuppgifter.

– Vi som stor markägare försöker att hantera det här på ett så korrekt sätt vi kan, både formellt, juridiskt och mänskligt. Det känns inte roligt alls det här. Men vad kan vi göra, säger Lars Berglund.