Galapremiär av Batman inställd

Foto: ALL OVER PRESS
Tre huvudpersoner Gary Oldman, Anne Hathaway och Christian Bale.
NYHETER

Fredagskvällens stjärntäta galapremiär av den nya Batman-filmen "The dark knight rises" i Paris ställdes in med kort varsel. Tolv människor sköts till döds i ett attentat under premiärvisningen av filmen i amerikanska Denver.

På fredagen skulle stjärnorna i "The dark knight rises", den avslutande delen i Christopher Nolans hyllade Batman-trilogi, medverka vid en pressträff i Paris före kvällens stora galapremiär. Regissören Christopher Nolan samt skådespelarna Christian Bale, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman och Joseph Gordon Levitt befann sig alla i den franska huvudstaden för att träffa internationell press.

”Känns inte rätt”

USA vaknade på fredagsmorgonen till nyheten om att 12 människor dödats i ett attentat under en nattlig premiärvisning av filmen utanför Denver i Colorado. När nyheten om skottlossningen nådde filmbolaget i Paris beslutade man att såväl intervjuerna som galapremiären skulle ställas in.

– Det känns inte rätt att fortsätta med tanke på det som skett, säger en talesperson för filmbolaget Warner i Paris till TT Spektra.

Maskerad gärningsman

Det var ungefär en halvtimme in i en midnattsvisning av filmen i en förort till Denver i USA som en maskerad och tungt beväpnad gärningsman öppnade eld inne i biosalongen och dödade 12 personer. Runt 50 personer skall också ha skadats vid skottlossningen.

Vittnen säger till CNN att biobesökarna till en början trodde att skotten var en del av ett jippo som hade med premiären att göra. Ögonvittnet Trey Freeman berättar att han inte insåg allvaret i situationen förrän en gasbehållare som kastats ut i publiken exploderade.

– Han såg så lugn ut när han gjorde det. Det var så otäckt, säger Freeman om gärningsmannen.

24-åring gripen

Under fredagen grep polisen en 24-årig man misstänkt för dödsskjutningen.

Händelserna i USA kommer inte att påverka den svenska biopremiären av "The dark knight rises", som äger rum onsdagen den 25 juli.

– Det påverkar inte oss och har inte med oss att göra, säger Hansi Mandoki, vd på Twentieth Century Fox som distribuerar filmen i Sverige.

Det amerikanska filmbolaget Warner Bros var på fredagen tystlåtna angående dödsskjutningarna. I ett kort pressmeddelande uttryckte de sin medkänsla för de drabbade i USA: "Warner Bros och filmmakarna är djupt berörda över denna chockerande händelse. Vi vill framföra våra kondoleanser till offrens familjer och nära i denna tragiska stund".

ARTIKELN HANDLAR OM