Menni skyldig till terrorbrott

Skotska juryns beslut i dag

1 av 3 | Foto: Johannes Helje
explosion Den vita Audin skapade ett eldmoln klockan 16.52 när den slets sönder – mitt på en av Stockholms mest trafikerade shoppinggator. Ingen person som var på gatan just då skadades i explosionen.
NYHETER

LONDON. Skyldig: Nasserdine Menni hjälpte till att finansiera terrordådet i Stockholm.

Men juryn ansåg det inte bevisat att han varit med och planerat dådet så han frias från medhjälp till mordförsök.

– Tack så mycket för rättvisan i Skottland, sa han i domstolen efter domen.

Rättegången har pågått sedan månadsskiftet april maj. Nasserdine Menni har stått anklagad för att ha hjälpt den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att planera och iscensätta terroristattentatet i Stockholm december 2010.

”Planerade inte”

I dag föll domen i Glasgow High Court och enligt skotsk lag kan man antingen säga skyldig, oskyldig eller icke bevisat om man anser att åklagaren inte haft nog med bevisning.

För anklagelserna om att Menni skulle ha hjälpt till att planera terrordådet ansåg valde juryn just den linjen och meddelade "not proven" när det gäller medhjälp till mordförsök.

Skänkte pengar till Taimour

Däremot ansåg juryn att det var ställt bortom allt rimligt tvivel att han skänkt pengar till Taimour Abdulwahab, totalt 65 000 kronor, med vetskapen att pengarna skulle användas till, eller kunde komma att användas till terroristdåd.

Dessutom döms han för urkundsförfalskning för att ha använt falska id-kort och öppnat bankkonton under falska identiteter och för bedrägeri när han utgett sig för att vara asylsökande och lurat till sig bidrag han inte haft rätt till.

Har åtta identiteter

När domen meddelats ställde han sig upp i rätten och, enligt uppgifter till Aftonbladet sa han på perfekt engelska:

– Tack så mycket för rättvisan i Skottland.

Menni, som också stått åtalad under sju andra identiteter, kommer sitta kvar i häktet till slutet av augusti då hans straff kommer meddelas.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är sannolikheten stor att han kommer utvisas.

ARTIKELN HANDLAR OM