Jessica Ghawi sköts ihjäl i Denver

Tv-sportreportern flydde ifrån skottdrama i juni – i går sköts hon ihjäl på bion

NYHETER

Jessica Ghawi från Denver var ett av offren i dödsskjutningarna i biosalongen.

20 minuter innan filmen började uppdaterade hon sin Twitter för sista gången.

Jessica har tidigare bloggat om hur hon var med vid dödsskjutningen i Toronto i juni. Då klarade hon sig oskadd.

VAR NYINFLYTTAD Tv-reportern Jessica Ghawi, 24, hade precis flyttat till Denver och var på visningen av nya Batman-filmen med en vän. Hon blev ett av mördarens tolv dödsoffer.

Jessica Ghawis föräldrar bekräftar för nyhetssajten KSAT att hon är en av de omkomna från dödsskjutningarna i biosalongen i Denver.

Twittrade från bion

Jessica Ghawi twittrade och bloggade under namnet Jessica Redfield.

På Twitter skrev hon bland annat om filmen. Från biosalongen twittrade hon:

"Filmen börjar inte förrän om 20 minuter".

Det är Jessica Ghawis sista tweet.

Hennes vänner och bekanta skriver i sociala medier att hon är en av de som träffades av skotten i biosalongen.

I början av juni bloggade Jessica om hur hon var på plats under skjutningarna i köpcentret i Toronto den 3 juni.

En person dödades och sju skadades då i skottlossningarna.

Gick ut ur köpcentret

"Jag kan inte få bort den här konstiga känslan i bröstet. Den här tomma, nästan sjuka känslan försvinner inte. Jag fick den känslan när jag var i Eaton Center i Toronto bara sekunder innan någon började skjuta i restaurangen."

Hon skriver hur den då känslan fick henne att gå ut ur köpcentret, vilket kanske räddade livet på henne då.

"... några minuter senare började en man som stod på samma ställe där jag hade stått att skjuta i restaurangen som var full av människor."

"Hade jag inte gått ut, så hade jag varit mitt i skjutningarna.", bloggade Jessica.

Jessica ska ha flyttat från Texas till Denver, rapporterar ABC news. I Denver arbetade hon som sportjournalist.

Slutade skrika

En person som skriver att han är Jessicas bror berättar att han har pratat med kompisen som Jessica befann sig med i biosalongen.

"Jessica och Brent satt i mitten av biosalongen när någonting som gav i från sig ett väsande ljud kastades in i biosalongen."

Salongen fylldes av rök och skott avlossades.

Jessica och Brent ska då ha sökt skydd för att gömma sig och ringa till larmnumret 911.

"Brent hörde då hur Jessica skrek och såg att hon träffats av en kula i benet. Brent började lägga tryck på skadan och försökte lugna Jessica."

Plötsligt ska Brent ha lagt märke till att Jessica slutat skrika.

"Han tittade på Jessica och såg någonting som verkade vara ett sår på hennes huvud", skriver bloggaren.

Jessica Ghawi överlevde skottlossningen i Toronto, men inte skottlossningen i Denver.

USA skakat av flera dåd

Luby’s-massakern

Den 16 oktober 1991 kör George Hennard, 35, sin pickup rakt in i en Luby’s-restaurang i Killeen, Texas.

Därefter drar han fram två pistoler, skjuter ihjäl 23 personer och skadar ytterligare 20.

När restaurangen omringas av polis begår Hennard självmord, genom att skjuta sig själv.

Efter vansinnesdådet skärpte Texas sina vapenlagar och införde ett speciellt tillstånd för att få bära dolda vapen på allmän plats.
 

Columbine-massakern

Den 20 april 1999 begår Eric Harris, 18, och Dylan Klebold, 17, den värsta high school-massakern i USA:s historia.

Beväpnade med två pistoler, tre gevär och flera sprängladdningar går de in på Columbine high school i Colorado.

Under den drygt fyra timmar långa massakern mördas 12 studenter och en lärare, medan ytterligare 21 studenter ­skadas.

Efter massakern begår de båda gärningsmännen självmord i skolans bibliotek.
 

Virginia Tech-massakern

Den 16 april 2007 inträffar den så kallade Virginia Tech-massakern på universitetet i Blacksburg, Virginia.

Gärningsmannen Seung-Hui Cho skjuter ihjäl 32 personer och skadar ytterligare 26 då han beväpnad med två ­pistoler genomför två attacker på skolområdet. Sedan tar han livet av sig.

Cho hade före attacken diagnostiserats med svåra ångest­störningar. Den statliga utredningen efter massakern slog fast att det fanns flera luckor i vapenlagarna, eftersom en psykiskt sjuk människa obemärkt kunnat köpa vapen.
 

NUI-massakern

Den 14 februari 2008 sparkar den tidigare sociologi­studenten Steven Kazmierczak, 27, in dörren till en aula på Northern Illinois university i DeKalb.

Klädd i en mörk överrock och en t-shirt med texten ”terrorist” tryckt på bröstet intar Kazmierczak scenen i aulan och avlossar 54 fyra skott från tre pistoler och ett hagelgevär.

Totalt dödar han 5 personer och skadar ytterligare 21 ­innan han begår självmord.

Enligt polisutredningen efter dådet misstänks Kazmier­czak ha studerat Virginia Tech-gärningsmannen Seung-Hui Chos tillvägagångssätt.
 

Geneva county-massakern

Den 10 mars 2009 ger sig Michael McLendon, 28, ut på en vansinnesfärd i Kinston, Alabama.

Efter att ha skjutit ihjäl sin mamma och tänt eld på sitt hus kör McLendon till staden Samson, två mil bort, där han ­mördar ytterligare fyra personer.

Innan gärningsmannen tar livet av sig, i samband med en eldstrid med polisen, hinner han mörda ytterligare en ­person. Totalt mister sex personer livet.

Skottlossningen – minut för minut

Vid premiärvisningen av The dark knight rises i Aurora i Denver är många utklädda och den misstänkte James Holmes som är helt svartklädd köper en biljett till filmen och går in i salongen. Sedan tros han ha smugit ut och lämnat nödutgången öppen för att kunna återvända med sina vapen och utrustning.

00.00 Visningen av filmen börjar i salong nio på biografen på köpcentret.

00.37 Cirka 20 minuter in i filmen öppnas nödutgången till höger om bioduken öppnas av en svartklädd maskerad man som bär en skottsäker väst. Han kastar in något som börjar väsa och ryka. Vittnen säger att mannen först avlossar skott i taket och sedan skjuter han vilt in mot folkmassan. Panik utbryter bland publiken som börjar klättra för att komma ut, gömma sig under säten för att undgå skotten.

00:39 Över 200 samtal kommer in till larmcentralen 911. Samtalsoperatören meddelar polisen: "De säger att det är någon som skjuter i biosalongen".

Inne i salongen uppger vittnen att skytten lugnt avfyrar sina skott mot folkmassan. Några av skotten tränger igenom väggarna till den intilliggande salong 8, och vittnen har uppgett att några har blivit träffade även där.

00.40 Polisen anländer till biografen och beordrar att samtliga tillgängliga enheter ska komma till biografen. Skottskadade, blodiga människor samlas på parkeringen.

00.42 Polisen omger byggnaden, med fokus på salong nummer nio. Enligt vittnen är skytten fortfarande aktiv inne i biografen. Polismän känner lukten av något som de identifierar som pepparspray. Poliser på insidan rapporterar om att skytten har använt ett automatgevär, ett hagelgevär och en 0,40-kalibrig pistol. De säger att skytten sköt många omgångar mycket snabbt.

00.44 Offren fortsätter att komma ut från salongen nummer nio.

00.46 På baksidan av biografen griper polisen en man som stämmer in på beskrivningen över den misstänkte. De rapporterar via radio: ”Vi har gevär, gasmask, vi har satt handfängsel på honom.” Senare rapporterar de att den misstänkte även var klädd i skottsäkra hals- och ljumskskydd och svarta handskar.

Polisen säger att den misstänkte skytten säger att han är ensam. Inne i biografen hjälper polisen skottskadade att ta sig ut, bland dem finns barn.

00.55 Polisen spärrar av köpcentret för att leta efter vittnen, offer och medbrottslingar. När ambulanskapaciteten inte räcker till börjar även polis att köra skadade till sjukhus. Polisen bekräftade senare under natten att skytten James Holmes och att han dödade 12 personer och 58 skadades allvarligt.

Vid en husrannsakan senare upptäcker polisen att Holmes lägenhet är försåtsminerad. Alla försök att ta sig in i bostaden senarelades till lördagen.