Hoppade fem meter med sin son – för att överleva

Foto: Emeli Emanuelson
Hoppade för sitt liv James Rohrs flydde med sonen i famnen till en återvändsgränd fem meter ovan marken – då valde han att hoppa. ”Jag fick panik, jag trodde han skulle skjuta mitt barn.”
NYHETER

När mördaren började skjuta vilt omkring sig tog James sonen Ethan, fyra månader, och flydde uppför en trappa – som visade sig vara en återvändsgränd.

Flera meter ovanför marken såg han skytten komma emot honom.

Då tog han Ethan i famnen – och hoppade.

Ethan Rohrs, fyra månader, hänger slappt i pappa James famn. Han sover. Det är svårt att tro att han för bara några timmar sedan var med om ett skottdrama med 59 skadade och 12 döda. Bredvid står mamma Patricia och Ethans 4-åriga storasyster.

Bytte sittplats

– Vi hade tänkt sätta oss längst fram i biosalongen först, men så hittade vi bättre platser längre bak. Det var kanske det som räddade oss, säger en rödögd James Rohrs.

Liksom många andra i salong nio på Century 16 Cinema i Denver, Colorado, trodde familjen Rohrs att det var ett skämt när James Eagen Holmes, 24, klev in längst fram i biosalongen under premiären av Batmanfilmen ”The dark knight rises”. Han var iklädd full mundering med skyddsväst, gasmask och handskar – allt i svart – och utrustad med ett gevär, en hagelbössa och ett handvapen.

”Alla var ju utklädda”

– Alla var ju utklädda på något sätt inför premiären, så vi tänkte inte så mycket på det. Men sen kom skotten. Det var som i en dröm först, och så plötsligt fattade vi att det var på riktigt. Det var kaos. Folk skrek och föll runt omkring oss, säger James Rohrs.

James, som då liksom nu hade Ethan i famnen, slängde sig över till raden framför och lade sig platt på golvet över sin son. Samtidigt som han försökte kravla sig bort mot utgången tog Patricia parets dotter i famnen och sprang.

– En pojke bredvid mig blev skjuten, men jag hade inte tid att hjälpa honom, jag var tvungen att få ut mitt barn, säger en gråtande Patricia.

”Allt jag kan minnas är barnens ansikten”

Vid det här laget hade James lyckats ta sig upp i en trappa, som dock visade sig vara en återvändsgränd.

– Jag satt däruppe med Ethan skrikande i famnen när jag såg skytten komma emot oss. Jag fick panik, jag trodde han skulle skjuta mitt barn. Jag visste inte vad som var säkrast, att gömma Ethan där uppe, eller hoppa ner med honom. Jag var rädd att jag skulle råka tappa honom eller bryta nacken på honom. Det var över fem meter ner till marken.

När kulorna började vina till höger om honom bestämde sig James för att hoppa. Hans armbågar är såriga och uppskrapade från att ha skyddat Ethan från fallet.

– Jag rusade fram och vi tog oss ut tillsammans. Min dotter föll och jag fick släpa henne efter mig. Allt jag kunde tänka på var att rädda mina barn, berättar Patricia.

Familjen Rohrs togs direkt till sjukhus, ingen av dem med allvarliga skador. Men minnena kommer att smärta för livet.

– Allt jag kan minnas nu är ansiktena på alla dessa stackars barn där inne, säger Patricia.

Skott kom in i salongen intill

Ryan Johnson, 22, satt med sina vänner och tittade på filmen som visades i salongen bredvid.

– Helt plötsligt hörde vi knallar från andra sidan väggen. Sen såg vi rök. Jag trodde först att det var smällare, men så hörde vi skottlossning. Då började folk ställa sig upp och panik utbröt när skott började komma igenom väggen.

Holmes ska enligt polisen ha agerat ensam, men vittnen talar om en misstänkt person som ska ha befunnit sig vid nödutgången som Holmes tog sig in genom. Det går inte att ta sig in från utsidan och vittnen påstår att Holmes blev insläppt.

Skottlossningen – minut för minut

Vid premiärvisningen av The dark knight rises i Aurora i Denver är många utklädda och den misstänkte James Holmes som är helt svartklädd köper en biljett till filmen och går in i salongen. Sedan tros han ha smugit ut och lämnat nödutgången öppen för att kunna återvända med sina vapen och utrustning.

00.00 Visningen av filmen börjar i salong nio på biografen på köpcentret.

00.37 Cirka 20 minuter in i filmen öppnas nödutgången till höger om bioduken öppnas av en svartklädd maskerad man som bär en skottsäker väst. Han kastar in något som börjar väsa och ryka. Vittnen säger att mannen först avlossar skott i taket och sedan skjuter han vilt in mot folkmassan. Panik utbryter bland publiken som börjar klättra för att komma ut, gömma sig under säten för att undgå skotten.

00:39 Över 200 samtal kommer in till larmcentralen 911. Samtalsoperatören meddelar polisen: "De säger att det är någon som skjuter i biosalongen".

Inne i salongen uppger vittnen att skytten lugnt avfyrar sina skott mot folkmassan. Några av skotten tränger igenom väggarna till den intilliggande salong 8, och vittnen har uppgett att några har blivit träffade även där.

00.40 Polisen anländer till biografen och beordrar att samtliga tillgängliga enheter ska komma till biografen. Skottskadade, blodiga människor samlas på parkeringen.

00.42 Polisen omger byggnaden, med fokus på salong nummer nio. Enligt vittnen är skytten fortfarande aktiv inne i biografen. Polismän känner lukten av något som de identifierar som pepparspray. Poliser på insidan rapporterar om att skytten har använt ett automatgevär, ett hagelgevär och en 0,40-kalibrig pistol. De säger att skytten sköt många omgångar mycket snabbt.

00.44 Offren fortsätter att komma ut från salongen nummer nio.

00.46 På baksidan av biografen griper polisen en man som stämmer in på beskrivningen över den misstänkte. De rapporterar via radio: ”Vi har gevär, gasmask, vi har satt handfängsel på honom.” Senare rapporterar de att den misstänkte även var klädd i skottsäkra hals- och ljumskskydd och svarta handskar.

Polisen säger att den misstänkte skytten säger att han är ensam. Inne i biografen hjälper polisen skottskadade att ta sig ut, bland dem finns barn.

00.55 Polisen spärrar av köpcentret för att leta efter vittnen, offer och medbrottslingar. När ambulanskapaciteten inte räcker till börjar även polis att köra skadade till sjukhus. Polisen bekräftade senare under natten att skytten James Holmes och att han dödade 12 personer och 58 skadades allvarligt.

Vid en husrannsakan senare upptäcker polisen att Holmes lägenhet är försåtsminerad. Alla försök att ta sig in i bostaden senarelades till lördagen.

Emeli Emanuelson