Israel förbereder inmarsch i Syrien

1 av 16
STRIDER ÖVERALLT Hela Damaskus plågas av kampen mellan de regeringstrogna militärerna och rebellerna.
NYHETER

Israel hotar med att gå in med trupper i Syrien om islamistiska gruppen Hizbollah i Libanon får vapen av Syrien.

Det sa den israeliska försvarsmininistern Ehud Barak under fredagen.

Foto: Foto: SCANPIX
Ehud Barak.

Israelerna oroar sig för att Hizbollah får tag på såväl luftvärnsrobotar som robotar mot markmål.

– Jag har instruerat militären att öka underrättelsearbetet och förbereda vad som behövs så att vi förmår genomföra ett ingripande, sade Barak i israeliska tv-kanalen Channel 10 på fredagen.

Befarar kemiska vapen

Hizbollah har tidigare fått militärt och finansiellt stöd från Syrien och Iran. Och 2006 sköt rakter mot Israel under landets pågående offensiv i södra Libanon. Israel befarar nu att kemiska vapen men också flygvapenmissiler och tunga markmissiler kommer att överföras från Syrien till Libanon, skriver Reuters.

– I det ögonblick Assad börjar falla kommer vi att genomföra underrättelseövervakning och kontakta andra underrättelsetjänster, sade Barak.

Rensade kvarter

Samtidigt fortsätter inbördesstriderna i Syrien. Även om rebellerna har vunnit stora territoriella delar har regimens styrkor kommit med motattcker. Under fredagen hävdade den syriska statstelevisionen att regimens styrkor "rensat" Midan-kvarteren i Damaskus på terrorister, Assad-regimens term på de oppositionella, skriver LA Times.

Och striderna fortsätter i staden Aleppo, rapporterar Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet enligt AFP.

Flera hundra döda

Aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC) talar om en massflykt från bostadsområdet Salaheddin av rädsla för regimbeskjutning i området.

I Damaskus rådde under lördagsmorgonen ett spänt lugn efter nattens beskjutning av bostadsområden i stadens södra utkanter, enligt aktivister.

Syriska människorättsobservatoriet uppger att 233 personer, däribland 153 civila ha dödats i strider under gårdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM