Nolan: Meningslös tragedi

Regissören till filmen är förkrossad

Christopher Nolan.
NYHETER

Regissören till Batman-filmen Christopher Nolan är förstörd efter Denver-massakern.

– Jag vill uttrycka vår djupa sorg över denna meningslösa tragedi, säger han för hela filmteamets vägnar.

Batman-filmens galapremiär i Paris ställdes in i går och regissören Christopher Nolan meddelar i ett skriftligt uttalande att han är helt förstörd efter gårdagens tragedi i Aurora. Han skriver att filmer är en av de största amerikanska konstformerna och att det är både roande och viktigt att se en historia utvecklas på bioduken.

Avstod från intervjuer

– Biograferna är mitt hem och bara tanken på att någon skulle bryta den oskyldiga och hoppfulla plats på ett sådant olidligt våldsamt sätt gör mig helt förstörd.

Filmens skådespelare Anne Hathaway och Christian Bale avstod under gårdagen från att göra några intervjuer angående skottlossningen på Batman-premiären. Men Christopher Nolan skriver i sitt meddelande att han uttalar sig å hela filmteamets vägnar: 

– Ingen av oss kan säga något som fullt ut kan uttrycka våra känslor för de oskyldiga offren för detta skrämmande brott, men våra tankar är hos dem och deras familjer.

Skottlossningen – minut för minut

Vid premiärvisningen av The dark knight rises i Aurora i Denver är många utklädda och den misstänkte James Holmes som är helt svartklädd köper en biljett till filmen och går in i salongen. Sedan tros han ha smugit ut och lämnat nödutgången öppen för att kunna återvända med sina vapen och utrustning.

00.00 Visningen av filmen börjar i salong nio på biografen på köpcentret.

00.37 Cirka 20 minuter in i filmen öppnas nödutgången till höger om bioduken öppnas av en svartklädd maskerad man som bär en skottsäker väst. Han kastar in något som börjar väsa och ryka. Vittnen säger att mannen först avlossar skott i taket och sedan skjuter han vilt in mot folkmassan. Panik utbryter bland publiken som börjar klättra för att komma ut, gömma sig under säten för att undgå skotten.

00:39 Över 200 samtal kommer in till larmcentralen 911. Samtalsoperatören meddelar polisen: "De säger att det är någon som skjuter i biosalongen".

Inne i salongen uppger vittnen att skytten lugnt avfyrar sina skott mot folkmassan. Några av skotten tränger igenom väggarna till den intilliggande salong 8, och vittnen har uppgett att några har blivit träffade även där.

00.40 Polisen anländer till biografen och beordrar att samtliga tillgängliga enheter ska komma till biografen. Skottskadade, blodiga människor samlas på parkeringen.

00.42 Polisen omger byggnaden, med fokus på salong nummer nio. Enligt vittnen är skytten fortfarande aktiv inne i biografen. Polismän känner lukten av något som de identifierar som pepparspray. Poliser på insidan rapporterar om att skytten har använt ett automatgevär, ett hagelgevär och en 0,40-kalibrig pistol. De säger att skytten sköt många omgångar mycket snabbt.

00.44 Offren fortsätter att komma ut från salongen nummer nio.

00.46 På baksidan av biografen griper polisen en man som stämmer in på beskrivningen över den misstänkte. De rapporterar via radio: ”Vi har gevär, gasmask, vi har satt handfängsel på honom.” Senare rapporterar de att den misstänkte även var klädd i skottsäkra hals- och ljumskskydd och svarta handskar.

Polisen säger att den misstänkte skytten säger att han är ensam. Inne i biografen hjälper polisen skottskadade att ta sig ut, bland dem finns barn.

00.55 Polisen spärrar av köpcentret för att leta efter vittnen, offer och medbrottslingar. När ambulanskapaciteten inte räcker till börjar även polis att köra skadade till sjukhus. Polisen bekräftade senare under natten att skytten James Holmes och att han dödade 12 personer och 58 skadades allvarligt.

Vid en husrannsakan senare upptäcker polisen att Holmes lägenhet är försåtsminerad. Alla försök att ta sig in i bostaden senarelades till lördagen.