Polisen sprängde i Holmes lägenhet

Grannarna lockades till den misstänkta 24-åringens lägenhet av techno-musik

1 av 2 | Foto: REuters
Misstänkte massmördaren James Holmes, 24
NYHETER

DENVER/ STOCKHOLM Polisen tog sig in i James Holmes lägenhet i Aurora och sprängde två fällor.

Sammanlagt hittades 30 hemmagjorda bomber i bostaden.

– De konstruerades för att döda, säger polisens presstalesman i Aurora, Cassidee Carlsson.

I natt fraktades delar av Holmes bombarsenal till öknen där den sprängdes.

Vid 11.30-tiden lokal tid, 19.30 svensk tid, tog sig polisen in i James Holmes lägenhet för första gången. Polisen lyckades ta bort en av Holmes fällor med snubbeltråd och en bombenhet som ingår i hans komplexa system i lägenheten via vardagsrumsfönstret, enligt BBC.

– Vi har lyckats besegra det första hotet, säger Cassidee Carlson, polisens presstalesman till media utanför avspärrningarna.

”Designad att döda”

Tidigare har polisen bara kunnat titta in i lägenheten med hjälp av en kamera.

– Vi hörde ingenting utan såg bara hur de arbetade, säger Magnus Sundholm, Aftonbladets reporter på plats.

Lägenheten var belamrad med explosivt material och polisen hade ett enormt team av experter och tekniker på plats.

– Den är designad att döda de som stiger in. Alla som öppnar dörren skulle dödas eller skadas svårt, sa Auroras polischef Dan Oates vid en presskonferens vid 22.45.

Strax efter klockan 02 svensk tid visade Sky News bilder på när polisen sprängde delar av bombarsenalen i ett ökenområde. Massiva eldhav och rökmoln kastades upp mot himlen under sprängningen.

Tekniker: Så gjorde vi

En bombtekniker berättade för Denver Post att de använde sig av en anordning med en vattenflaska för att inaktivera snubbeltråden i lägenheten. Bombteknikerna skickade in en robot som lämnade vatten-enheten och sedan detonerades den. Poliserna hörde bara en explosion vilket kan betyda att snubbeltråden förstördes och inga andra enheter utlöstes, enligt Denver Post.

Polisens talesperson utfärdade ändå en varning till allmänheten för att det fanns fler enheter som kunde explodera.

– Polisen har flyttat oss över gatan och utökat avspärrningarna för att de kanske måste detonera en sprängladdning. Det är väldigt mycket folk här, många nyfikna, säger Magnus Sundholm.

Polisen sträckte in en lång pinne med en kamera och kunde samtidigt se lägenheten inifrån på en monitor.

Efter att de monterat roboten i bostaden lämnade polisens bombtekniker byggnaden och tog sig till ett säkert avstånd.

I Sky News livsändning hördes det sedan tydligt hur någonting detonerade i Holmes bostad. Polisen kallade det en ”kontrollerad sprängning”.

Det finns fortfarande många farliga enheter kvar i huset. Enligt Sky News har polisen hittat 30 misstänkta hemmagjorda bomber.

Han spelade techno

I går gjordes det första försöket att komma in i den misstänkta mördarens bostad, men det avbröts och hade kunnat krävt fler liv än de 12 James Holmes mördade i biosalongen. Holmes hade själv avslöjat polisens farhågor:

– Det finns en bomb i min lägenhet.

Innan James Holmes åkte från bostaden i Aurora på fredagskvällen lämnade han mängder av sprängmedel i lägenheten och en stereo utanför dörren.

Grannarna på våningen under honom hörde hög technomusik. De gick upp för trappan för att klaga, men då var James Holmes på väg att döda.

La ut snubbeltråd

Hon knackade på men fick inget svar.

– Dörren var olåst och jag hade tänkt titta in men fegade ur. Jag är glad att jag inte gjorde det. Vi tror att musiken var på en timer, säger grannen Kaitlyn Fonzi, 20, till AFP.

När polisen i går försökte gå in i lägenheten bekräftades misstankarna.

Rummet såg sofistikerat ut vid första anblicken, men var utförligt riggade med ett komplext system av snubbeltrådar, kablar, fällor, burkar med ammunition och sprängämnen.

– Jag har personligen aldrig sett något liknande från vad bilderna visar, säger polischefen i Aurora Dan Oates.

På samma sätt som Jokern lagt ut sprängmedel i staden Gotham i Batman-filmerna.

"Tråden skulle döda"

Tanken var att musiken skulle störa grannarna och locka dem till bostaden, berättar en anonym källa med insyn i utredningen till AFP. När dörren öppnades skulle spränganordningarna ha utlösts.

– Snubbeltråden har satts upp för att detonera när någon går in i lägenheten. Den konstruerades för att döda den personen, och det hade kunnat vara en polisman som utför en husrannsakan eller någon annan, säger polisens talesperson Cassidee Carlsson, enligt Sky News.

Huset är sedan i går avspärrat och utrymt.

Texten uppdateras.