”Killarna kommer bara in i duschen”

NYHETER

GÖTEBORG. Det misstänkta våldtäktsförsöket under Gothia Cup chockar många av deltagarna.

– Säkerheten borde vara bättre, säger fotbollsmamman Collette Bane, 49.

De sista finalmatcherna i Gothia Cup håller på att avslutas.

Men sista dagen av cupen präglas förutom kämparglädje av bestörtning över det misstänkta våldtäktsförsöket i onsdags. En polisanmälan är upprättad och de misstänkta gärningsmännen, som också är deltagare i Gothia Cup, har förhörts.

– Jag är chockad att höra om vad som har hänt. Annars har det varit så välorganiserat, säger Collette Bane, som rest till cupen med sin dotter Lucy.

Samtidigt är de inte förvånade.

– Vem som helst kan komma in i skolan där vi bor, det låses först på kvällen vid 23. Det har varit killar som stått utanför med ölburkar och velat komma in här varje kväll, säger Lucy Bane, 16.

”Killarna går bara rakt in”

Senast igår inträffade en incident som skrämt upp henne och lagkamraterna.

– Min kompis stod i duschen när det plötsligt kom in en kille och frågade efter duschgele. Det är inte första gången och de går bara rakt in. Tjejerna och killarna borde inte bo i samma lokaler, säger Lucy Bane.

Jef Lauwers är tränare för flera belgiska ungdomslag och är bestört över onsdagens försök. Han jobbar till vardags som polisinspektör, specialiserad just på sexbrott mot ungdomar.

– Det här är hemskt. Både för de drabbade tjejer och för hela arrangemanget.

”Förväntade mig att något skulle ske”

Varje kväll hålls ett disco som samlar många av cupens ungdomar.

– Efter tisdagens disco förväntade jag mig att något sådant här skulle ske. Det handlar om en taskig kvinnosyn, säger Jakob, 18, som coacher ett pojklag från Stockholm.

Ledarna och föräldrarna Anette Olander, 43, och Anna-Maja Holst, 42, har förbjudit sina tjejer att gå på discot ikväll.

Inga ledare är tillåtna att komma in till discot som hålls i Svenska mässans lokaler.

– Det är många äldre killar som går dit och de är väldigt närgångna mot småtjejer. Därför får våra tjejer inte gå dit, säger Anette Olander.

Nollvision

Magnus Haglund är biträdande polisinsatschef under Gothia Cup. Han benämner arrangemanget som lugnt, med några undantag.

– Det har varit 15-20 mobilstölder och småtjafs under matcherna. Och så incidenten i onsdags förstås, säger Magnus Haglund.

Förra året anmäldes också ett sexbrott under cupen, som betecknades sexuellt ofredande.

– Det här är ett väldigt stort arrangemang med över 1500 fotbollslag, men vi har naturligtvis en nollvision mot alla typer av brott, säger Magnus Haglund.