Bygger om – för dina miljoner

Här sätter kungafamiljen sprätt på pengarna

1 av 4
Lyxhus till lillsessan Kronprinsessparet har bytt flera golv inne på Haga slott. Ute vid Solliden på Öland finns planer om ett fritidshus på 400 kvadrat, där de ska tillbringa somrarna tillsammans med dottern Estelle.
NYHETER

Estelle får ett lyxhus, Carl Philip bråkar om en bastu, kungen miljonrenoverar – och Victoria lägger in ett nytt golv.

Aftonbladet har kartlagt kungafamiljens byggprojekt.

Kungafamiljen har åtskilliga miljoner på sina bankkonton. Bara kungen är sannolikt god för närmare en halv miljard kronor. För det senaste året man behövde deklarera för sin förmögenhet, år 2006, hade han hela 296 miljoner kronor.

Och i år har hela familjen sett till att sätta sprätt på pengarna.

Kungen har under två år låtit renovera Stenhammar slott i Södermanland för totalt 31 miljoner kronor.

I behov av renovering

Byggnaden ägs formellt av staten och statens fastig­hetsverk har stått för en del av pengarna, men enligt hovets ekonomichef har kungen slantat upp cirka 15 miljoner kronor ur egen ficka.

– Beslutet om renovering har fattats i samråd mellan kungen och fastighetsverk­et. Hela fastigheten var ju i behov av det, säger Bertil Ternert, hovets informationschef.

Kungafamiljen har förvalt­at slottet i flera decennier och det har länge spekulerats i om Carl Philip och Sofia Hellqvist ska flytta in nu.

– Det finns ett gammalt testamente som säger att Stenhammar ska hyras ut till manlig avkomma av släkten Bernadotte. Men vi kommenterar inte om eller hur slottet ska användas, säger Bertil Ternert.

Även kronprinsessparet är på renoveringshumör. Daniel och Victoria har låtit renovera flera golv i Haga slott och har även planer på att bygga ut sin parkering.

Har inget bygglov

Men det i särklass största projektet är deras fritidshus på drygt 400 kvadrat – där paret ska tillbringa somrarna tillsammans med dottern Estelle – som ska byggas ute vid Solliden på Öland. Framför huset planeras även en pool på 42 kvadrat.

– Det här är kronprinsessfamiljens projekt och än så länge har man inte skickat in någon ansökan om bygglov. Men även om man börjar i morgon så har man en process på minst 14 månader. Så det blir jättetajt med nästa sommar, säger Leo Eriksson, slottsarkitekt på Solliden.

Bråkar om bastu

Carl Philip har även har inspirerats av familjens byggnadsiver. Prinsen planerar att göra om en sjöbod till en bastu vid sin gård Ökenäs i Källvik.

Trosa kommun gav först dispens från strandskyddet. Nu har de dock fått bakläxa och länsstyrelsen ser inga skäl att bevilja dispensen. Men Carl Philip vägrar ge upp och har överklagat.

– Vi har fått anstånd om att yttra oss i ärendet efter sommaren, säger Bertil Ternert.

Kungligheternas miljonrenoveringar

Sollidens slott

Kungafamiljen bygger ut sitt sommarparadis på Öland med ytterligare en byggnad för att även prinsessan Estelle ska få plats. Det nya enplanshuset blir drygt 400 kvadratmeter stort och man ska även bygga en pool på 42 kvadratmeter. Huset ska byggas inne på slottsområdet och man har ansökt om strandskyddsdispens, eftersom en del av poolen hamnar inom 100 meter från vattnet. Aftonbladet har varit i kontakt med Borgholms kommun, som säger att de ännu inte har fått in någon ansökan om bygglov.
 

Haga slott

Under 2011 har två äldre parkettgolv demonterats i Victorias och Daniels hem. Sedan har man renoverat och satt tillbaka dem. Två parkettgolv har även reparerats på plats. Kronprinsessparet funderar också på en utökad parkeringsplats vid Hagas norra grindar. En förstudie påbörjades 2010 och beslut ska fattas senare i år.
 

Ökenäs

Carl Philip och Sofia Hellqvist planerar att bygga om en sjöbod till en bastu vid prinsens gård Ökenäs i Källvik. Trosa kommun gav först dispens från strand­skyddet. Nu har de dock fått bakläxa från Naturskyddsföreningen och föreningen Strandskyddarna – och länsstyrelsen ser inga skäl att bevilja strandskyddsdispens. Men Carl Philip vägrar ge upp – och har överklagat länsstyrelsens beslut. Thommy Hansson, som har ansökt om dispensen å prinsens vägnar, tycker att länsstyrelsens bedömning är ”märklig”.
 

Stenhammar

Sammanlagt har renoveringen av Stenhammars slott kostat över 31 miljoner kronor och pågått i två år. Enligt hovets ekonomichef Jan Lindman har kungen själv betalat cirka 15 miljoner kronor. Statens fastighetsverk har också bidragit med pengar och man har även tagit pengar från en fond som finns i anslutning till slottets verksamhet.