”Rausing var totalt borta”

Skräckslagna vittnen om miljardärens färd i lyxbil genom London

1 av 2 | Foto: ALL OVER PRESS
skrek och gormade Medtrafikanter beskriver hur Hans Kristian Rausing skrek, gormade och hamrade på biltaket under sin vilda färd längs de hårt trafikerade gatorna i södra London förra måndagen. Samma dag hittades miljardärens fru död i deras lyxvåning.
NYHETER

LONDON. Hans Kristian Rausing, 49, rökte crack vid ratten när livrädda medtrafikanter ringde polisen.

Vittnen beskriver hur han skrek och gormade, viftade med armarna och hamrade på biltaket samtidigt som han körde bilen.

– En förare i en lyxbil har helt tappat konceptet, sa ett oroat ögon­vittne till polisen.

Rausing satt bakom ratten i sin lyxbil av märket Bristol Cars, värd omkring 700 000 kronor, när han stoppades av polisen förra måndagen.

I dag återger Sun on Sunday delar av de larmsamtal som kom till polisen från skräckslagna ögonvittnen. I samtalen beskrivs Hans Kristian Rausing som ”fullständigt borta”. Bland annat ska han ha försökt kasta en plastflaska på en medtrafikant, men flaskan studsade tillbaka i Rausings ansikte eftersom bilfönstret inte var nedvevat.

– En förare i en lyxbil har helt tappat konceptet, sa en person som ringde polisen för att rapportera vansinnesfärden på de trafikerade gatorna i södra London.

Var utom sig

Vittnet beskrev Rausing som ”en ovårdad luffare, eller en åldrande rockstjärna”.

– Polisen har fått höra att Rausing var utom sig. Armarna flög omkring. Han orerade, skrek och gormade. Vid ett tillfälle sträckte han sig ut ur fönstret och hamrade på biltaket, säger en källa till tidningen.

– Han var så borta som man någonsin kan vara.

Frun hittades död

Till slut stoppades Hans Kristian Rausing, arvtagare till Tetra Pak-förmögenheten, av polis i Wandsworth i södra London.

När en husrannsakan genomfördes i hans hem senare samma dag hittades Rausings fru Eva, 48, död i sovrummet.

De förmultnande resterna av hennes kropp påträff­ades i en meterdjup hög av kläder, lakan och sop-säckar ihoptejpade med silvertejp.

Vid en första domstolsförhandling i onsdags avslöjade åklagaren att de hade hittat en crackpipa, cannabis och spår av kokain i Rausings bil.

Fick tårar i ögonen

Dessutom en mängd oöppnade brev adresserade till Eva Kemeny, fruns flicknamn. När han fick frågan var hon var någonstans ska Rausing ha fått tårar i ögonen och svarat:

– Hon är i Kalifornien. Hon åkte dit för två veckor sedan.

Eva Rausing sågs senast i livet den 3 maj. Någon dödsorsak har ännu inte kunnat fastställ­as. Hans Kristian Rausing vårdas dygnet runt på en rehabiliteringsklinik i väntan på rättegång.

Detta har hänt

Måndag 9 juli

Hans Kristian Rausing stoppas av polis när han kör bil uppenbart påverkad. Vid husrannsakan i hans hem hittas resterna av frun Evas kropp. Rausing grips misstänkt för inblandning i hustruns död.

Tisdag 10 juli

Rausing pratar osammanhängande och kan inte svara på polisens frågor. Han förs till en säker vårdinrättning.

Onsdag 11 juli

Det framkommer att Eva Rausing kan ha legat död en längre tid.

Fredag 13 juli

Den ansvarige polisinspektören avslöjar att Hans Kristian Rausing har gripits misstänkt för mord.

Söndag 15 juli

Evas syster Be berättar att hon varit i paret Rausings bostad i början av juni och letat efter systern. Hon säger sig ha bankat på sovrumsdörren i en vecka utan svar.

– Nu tror jag att hon låg där inne. Död, säger hon till Mail on Sunday.

Tisdag 17 juli

Sent på kvällen meddelas att Rausing formellt har anklagats för brott mot griftefriden.

Onsdag 18 juli

Rausing framträder i rätten. Åklagaren avslöjar att Rausing låst och barrikaderat dörrarna till sovrummet. Trots att fönstren stod på vid gavel var stanken i rummet överväldigande. Resterna av Evas svårt förmultnande kropp hittas i en meterdjup hög av kläder, lakan och sopsäckar som har tejpats ihop med silvertejp.