Svensk man dödad i Afghanistan

Erik Hammar, 24, stupade i Khost-provinsen

Foto: AP
Dödad i strider Det var i Khost-provinsen i Afghanistan som svenske Erik Hammar, 24, dödades i strider.
NYHETER

Erik Hammar från Enköping omkom efter strider Afghanistan.

Svensken, som var fallskärmsjägare för USA, besköts med handeldvapen och avled till följd av skadorna den 14 juli.

– Jag kan inte förstå att min son är borta, säger pappan Ulf Hammar.

Foto: Amerikanska försvarsministeriet
Småbarnspappan Erik Hammar, 24, stred för USA och stupade i Afghanistan.

Fallskärmsjägaren Erik Hammar var ute och patrullerade i den våldsdrabbade provinsen Khost i östra Afghanistan, när motståndarsidan plötsligt gick till attack på morgonen den 14 juli.

Patrullen som svensken ingick i besköts med granater och handeldvapen, och Erik skottskadades svårt.

I ett försök att rädda hans liv flögs han till militärsjukhuset i Sharana, men skadorna var för omfattande. Erik Hammar blev 24 år gammal.

– Rent teoretiskt förstår man risken fanns men jag kan inte förstå att min son är borta, säger pappan Ulf Hammar.

Amerikansk mamma

Eftersom Erik föddes i USA, och bodde i New York tills han var fyra, hade han både svenskt och amerikanskt medborgarskap redan från födseln. Han växte upp strax utanför Enköping och när han var 17 år ville han åka tillbaka till USA.

– Eftersom Eriks mamma är amerikanska ville han dit och träffa släkten. Han bodde hos sina morföräldrar och gick ett år på high school, säger Ulf Hammar som trots den svåra sorgen gärna berättar om sin son.

När skolan var slut funderade Erik mycket på vad han skulle göra, och efter att ha funderat på polisyrket en längre tid tog han värvning i den amerikanska armén 2005, stationerad i North Carolina. Året därpå förflyttades han till Alaska.

– Erik var väldigt anpasslig och klagade aldrig. Det tog bara några veckor innan han sa att han älskade Alaska, säger Ulf Hammar.

Ständig kontakt

Mellan 2005 och 2009 tjänstgjorde Erik Hammar två gånger i Irak, och sedan december ifjol har han varit placerad i Afghanistan.

– Det är klart att man var lite orolig när han var borta. En av hans kamrater sköts ihjäl av krypskyttar, men Erik och några andra lyckades hitta de tre skyldiga och gripa dem. Det var han väldigt stolt över, säger Ulf Hammar.

Erik hade kontakt i stort sett daglig kontakt med sina föräldrar, även om de inte setts sedan förra sommaren.

– Vi skrev nästan varje dag med varandra på Facebook, och vi träffade honom när han var hemma för sin syster bröllop i augusti ifjol, säger Ulf Hammar.

Utöver föräldrar och syskon lämnar Erik Hammar två barn, ett och sju år gamla, efter sig.