Kubansk regimkritiker död

NYHETER

En av Kubas mest kända regimkritiker, Oswaldo Payá, dog i går i en bilolycka.

I samma bil färdades KDU:s ordförande Aron Modig, 27.

– Har ont här och var men mår hyfsat, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Den svåra olyckan inträffade på söndagseftermiddagen, lokal tid.

Oswaldo Payá och Harold Cepero, ungdomsordförande i den av Payá grundade kristna människorättsgruppen MCL, dog i kraschen.

"Mycket olustigt"

– Vi vet inte mer utan hoppas på obduktion och utredning, sa prästen Manuel Gonzalez, enligt TT.

I bilen färdades också KDU:s förbundsordförande Aron Modig, 27, och spanjoren Ángel Carromero, från spanska högerpartiet PP:s ungdomsförbund.

De båda skadades i olyckan.

– Kvar på sjukhuset. Har ont här och var men mår hyfsat. Mycket olustigt, skrev Aron Modig i ett sms till Aftonbladet på måndagsmorgonen.

Har lämnat sjukhuset

Aron Modig skadades lindrigt och kunde under måndagen lämna sjukhuset, ledsagad av Sveriges ambassadör i Kuba.

– Ambassadören Caroline Fleetwood har följt med honom till polisen där han ska avlägga vittnesmål i den kubanska polisutredning som pågår, säger Catarina Axelsson på UD:s pressjour.

Svenska ambassaden i Havanna hjälper till med konsulära frågor och UD står i kontakt med ambassaden, som i sin tur står i kontakt med kubanska myndigheter.

Det är ännu inte känt när Aron Modig kommer att återvända till Sverige.

Motstridiga uppgifter

Enligt ett uttalande från regeringen ska bilen ha kört av vägen mellan Bayamo och Las Tunas i Granmaprovinsen, 75 mil öster om Havanna på söndagseftermiddagen lokal tid och kolliderat med ett träd.

På Oswaldo Payás hemsida har hans dotter Rosa Maria Payá lagt upp en ljudfil där hon säger att familjen tror att en annan bil var involverad i olyckan och att den avsiktligen körde på bilen som bland andra Oswaldo Payá och Aron Modig färdades i, skriver CNN.

KDU:s generalsekreterare Kalle Bäck säger att Aron Modig var på Kuba för att "visa sitt moraliska stöd för demokratirörelsen".

Prisades för demokratikamp

Oswaldo Payá, som blev 60 år gammal, fick Sacharovpriset för mänskliga rättigheter 2002 för sin demokratikamp. Det är EU:s förnämsta pris för människorättskamp vilket delas ut av EU-parlamentet, skriver TT.
Tjeckiens förre president Vaclav Havel nominerade kubanen två gånger till Nobels fredspris.

– Han var en av de ledande förkämparna för mänskliga rättigheter och demokrati. Det är en tragedi, en förlust för Kubas folk, en förlust för världen, säger utrikesminister Carl Bildt till TT när han är på väg in till ett toppmöte i Bryssel.