Malmöfamilj fast i eldkaoset i Spanien

1 av 10 | Foto: AFP
NYHETER

Familjen Hamedi från Malmö sitter fast i en buss på gränsen mellan Frankrike och Spanien.

På grund av bränderna var chauffören tvungen att köra upp på en bergsväg.

– Vi fick övernatta i en gymnastiksal i natt, berättar Roja Hamedi.

Roja Hamedi och Ali Arabzadeh och deras dotter Hanna Hamedi sitter fast på en mycket smal bergsväg mellan Frankrike och Spanien. Familjen ska på semester till Costa Brava.

– Vi krypkör med poliseskort just nu. Vägen är så smal att bussen knappt kan svänga, det känns jättejobbigt. Jag hoppas vi kommer fram i dag, säger Roja Hamedi.

Många barn i bussarna

Totalt tre turistbussar tvingades upp i bergen i går. Motorvägarna stängdes av på grund av de omfattande skogsbränderna i området. Alla passagerarna på de tre bussarna fick övernatta inne i en gymnastiksal i den lilla staden Cerbère.

– Det är jättemycket barn på bussarna. Bara i vår buss är det 23 personer under 18 år, säger Roja Hamedi.

Fyra omkomna

Fyra personer har enligt katalanska myndigheter omkommit i samband med skogsbränderna, främst i provinsen Girona i nordöstra Spanien.

Svenska UD uppmanar turister i området att följa lokala myndigheters anvisningar och hålla sig informerade om situationen genom TV och radio, uppger TT.

Många svenskar i området

233 svenskar är folkbokförda i provinsen, men troligtvis finns det fler svenskar i området, enligt kanslichef Eva Boix på svenska ambassaden i Madrid.

– Sedan är det massor med turister i området, många på genomresa till Barcelona. Det kan vi omöjligt ge en siffra på hur många det rör sig om, säger hon till TT.