Turistbyrån sålde olagliga Estelle-kort

1 av 7
NYHETER

Linköpings turistbyrå sålde vykort på prinsessan Estelle med avkapad vänsterarm och ditmålad tiara.

Olagliga vykort, enligt hovet.

- Vi kommer att titta närmare på det, säger Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning.

Så ser det förbjudna vykortet ut.

Enligt svensk marknadsföringslag är det inte tillåtet att trycka upp produkter på en person utan dennes tillstånd. Hovet har tydliga regler för hur man får använda bilder av kungafamiljen.

- Det är inte tillåtet att använda bilder på prinsessan Estelle på det sättet. Hon är väldigt liten och vi vill inte att hon ska vara på så mycket kommersiella produkter innan hon blir lite äldre, säger Ulrika Näsholm.

"God tro"

Linköpings turistbyrå kände inte till att det var olagliga kort man köpte in.

- Skälet till att vi köpte in korten på Estelle var att det var stor efterfrågan efter födseln och dopet. Det var väl i god tro vi köpte dem. Vi utgick ifrån att de som levererade korten hade koll, säger Johan Rustan som är vd för Arenabolaget och ytterst ansvarig för turistbyrån.

Anonym säljare

Det är lokaltidningen Corren som hittat vykorten inne på turistbyrån. De kommer från den amerikanska sajten Zazzle där anonyma användare kan designa egna produkter och sälja vidare.

Där finns photoshoppade bilder i glätta färger på alla världens kungligheter.

- Det var inte det snyggaste vykortet jag har sett. Men det var många som köpte det, säger Johan Rustan och tillägger att korten nu är bortplockade från hyllorna.