Fejkpolisen döms till fängelse

”KLEN DOM” Mannen som utgav sig för att vara polis har dömts till 16 månaders fängelse. ”Det var klent, folk som inte kan behärska sig skulle få högre straff”, säger Angelica.
NYHETER

"Trafikpolisen" som stoppat Angelica, 26, skickade ett flörtigt sms mitt i natten och bad om en dejt: "Du var snygg i dina blåa jeans."

Nu döms han till fängelse i ett år och fyra månader.

– Det var klent, folk som inte kan behärska sig skulle få högre straff, säger Angelica.

En dag sent i april var Angelica på väg hem till Märsta norr om Stockholm då hon plötsligt stoppades av vad hon trodde var en civilpolis, i en Volvo V70 med roterande blåljus.

– Han kom inte ens fram till mig utan satt kvar i bilen. Jag fick gå fram och fråga vad han ville.

Hon slapp böter

"Polismannen" tyckte att hon kört för fort, bad att få se körkortet och ställde några frågor. Sedan lät han henne slippa böter eftersom han sa sig ha lite bråttom.

– Jag blev något misstänksam, han var ensam och hade inte någon datautrustning i bilen, men tänkte inte mer på saken.

Angelica fortsatte bilfärden med mannen efter sig. Sedan slog han åter på blåljuset.

– Han behövde mitt mobilnummer.

”Bjud mig på fika”

Klockan 00.44 skickade han ett sms: "Hej, jag vill träffa dig i Upplands Väsby i morgon. När passar det dig? Så vi kan prata lite, du kan bjuda på fika! Du var snygg i dina blå jeans. Kan du vara i Väsby ca 17.00, passar det? M.v.h polisen."

– Jag svarade inte ens, tyckte det var helt idiotiskt, knas.

Dagen därpå polisanmälde hon mannen.

Skadestånd till åtta personer

Under rättegången pekades 31-åringen ut av både Angelica och ett annat vittne, och tingsrätten anser det bevisat att sms:et har skickats från hans mobil.

Han döms till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat föregivande av allmän ställning, olovlig körning, märkesförfalskning, flera bilstölder och falskskyltning av bilar. Han ska dessutom betala cirka 91 000 kronor i skadestånd till åtta målsägande.

Via sin advokat Anton Strand förnekar dock mannen att han utgett sig för att vara trafikpolis.

– Min klient förnekar merparten av de brott han åtalats för. Vi ska titta närmare på domen och överväger ett överklagande.