’Vilket barn ska få leva?’

Syrisk milis dödar barn – juli blodigaste månaden hittills

1 av 15 | Foto: Youtube
Shabiha-milisen tillhör samma religiösa minoritet som den styrande eliten i Syrien, alawiterna. Milisen är mycket lojal mot president Bashar al-Assad.
NYHETER

Under helgen fortsatte terrorn i södra Syrien.

Shabihamilisen ska ha tvingat mammor att välja: Avslöja rebellerna annars dödar vi era barn.

Sen sköt de ihjäl barnen på gatan.

Byn Ataman i södra Syrien utsattes för intensiv granatbeskjutning under helgen. Sen stormades byn av al-Assads Shabihamilis. De samlade ihop invånarna och sände enligt oppositionen ut ett meddelande via högtalare som inte kunde missförstås:

– Vi skjuter era barn om inte rebellerna i byn ger upp.

Juridikstudenten Shadi al-Hari, 21, var på plats med sin moster och två minderåriga kusiner. Han berättade för tidningen The Times hur en soldat kom fram och greppade tag i de två barnen och frågade hans moster vem som skulle dö.

När mostern inte svarade avrättade Shabihasoldaten den äldste sonen framför henne.

– De sköt honom i huvudet. Min moster kollapsade på gatan, säger Shadi al-Hari till tidningen efter att ha flytt till Jordanien.

Slakt i Damaskus

Dessutom ska 20 obeväpnade män som misstänkts ha hjälp rebeller ha avrättats av regimstyrkor i centrala Damaskus. Kropparna samlades i al-Mustafa moskén i väntan på begravning. Flera av dem saknade fingrar och visade andra tecken på tortyr.

– De flesta var skjutna. En hade 18 skotthål på kroppen. Några av männen var fortfarande klädda i pyjamas, säger aktivisten Bashir al-Kheir till Daily Mail.

Som vanligt när det gäller konflikten i Syrien har oberoende medier inte kunnat bekräfta uppgifterna.

Under dagen har EU infört nya sanktioner mot 26 personer och tre företag som står nära president Bashar al-Assad. Framförallt siktar de mot anställda i armén och säkerhetstjänsten som anses vara direkt inblandade i förtrycket av det syriska folket. Dessutom har EU skärpt vapenembargot mot landet.

Israel redo för invasion

Samtidigt ökar kraven på ett snabbt slut i Syrienkrisen. För några dagar sen erkände regimen – till sina grannländers stora fasa – att de sitter på stora lager med kemiska vapen men bedyrade samtidigt att dessa inte skulle användas mot rebellerna. Israel förbereder sig just nu på en invasion om raketer eller andra stridsmedel skulle hamna i orätta händer, meddelade landets försvarsminister Ehud Barak i helgen.

– Den här regimen kan inte överleva, säger utrikesminister Carl Bildt till TT i en kommentar.

Sedan upproret i Syrien startade i mars 2011 har 19 000 människor fått sätta livet till. 2 752 av dem dog i juli, vilket gör det till den blodigaste månaden hittills. Siffrorna kommer från oppositionsgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

FAKTA

Spökmilisen

Shabiha betyder spöke på arabiska och är en paramilitär styrka som är trogen Bashar al-Assad.

Milisen, som tillhör den alawitiska minoriteten liksom toppskiktet i Syrien, anklagas för flera av de värsta övergreppen under den 16 månader långa konflikten.

Milisen har funnits sedan 80-talet och ägnade sig först och främst åt organiserad brottslighet som smuggling.

ARTIKELN HANDLAR OM