Här spelar Jokern teater i rättssalen

Hans dödsplan misslyckades på tre punkter

1 av 2 | Foto: AP/Pool
Våldets ansikte Vad James Holmes uppträdande tyder på och om han är psykiskt störd eller inte diskuteras nu av många experter i USA.
NYHETER

Los Angeles. När Batman-mördaren greps kallade han sig Jokern.

Men i går var skrattet som bortblåst.

I rätten satt James Holmes likt en känslolös zombie och flackade med blicken.

Holmes var orakad, belagd med handfängsel och satt i en fångdräkt när den första rättegångsförhandlingen genomfördes i Colorado i går.

Han såg nästan drogad ut och flera gånger tycktes han kämpa för att hålla ögonen öppna.

– Han hade en demons ögon. Det är något galet med honom, säger vittnet David Sanchez, vars svåger Caleb Medely sköts i huvudet.

Det dröjde inte länge förrän experter försökte tyda vad 24-åringens tomma ögon betydde.

– Han lider sannolikt av en psykisk sjukdom, säger den Los Angeles-baserade psykologen Seth Meyers till Radar online.

– Hans identifiering med Jokern och hans rödfärgning av håret tyder på att han ser sig som en seriefigur som spelar sin roll i en verklighetsteater.

Planerade att fly

I massakern på en biograf i Denverförorten Aurora ­ i fredags dödades 12 personer och 58 skadades.

Enligt en poliskälla i New York Post hade Holmes planerat­ att fly efter det blodbad som 24-åringen sannolikt ville skulle bli mycket större. Men planen sprack på tre punkter:

1) Den dödsfälla han riggat­ i sin lägenhet lockade aldrig till sig några poliser innan han genomförde attacken.

2) Det halvautomatiska vapnet med ett magasin på 100 kulor hakade upp sig under­ attacken och Holmes tvingades byta till den pistol och det gevär han också var beväpnad med.

3) Trots att han klätt sig likt polisens specialförband Swat avslöjades han på den mörka parkeringsplatsen utanför biografen.

Tillfångatagandet bäddade han själv för. Han bar ­både hals- och skrevskydd, något som Swat-förbanden tilldelas men aldrig använder, eftersom det begränsar rörligheten.

– Jag är så stolt över mina poliser som såg honom. Det hade varit så lätt för dem att bara ta honom för en Swat-medlem som ryckt ut, säger poliskällan.

Motivet till vansinnes­dådet är fortfarande oklart, men Holmes uppges ha haft en rad problem.

Såg dådet i sin framtid

Han hade hoppat av studierna vid Colorados universitet, var på väg att vräkas från sin lägenhet och kan ha brutit med sin flickvän.

På en sexsajt där han sökte nytt sällskap var det som om han förutspådde framtiden. En av frågorna han ställde på sin sida löd:

”Kommer du att besöka mig i fängelset?”