Skyldig till två mord

1 av 23
NYHETER

MALMÖ. Skyldig. Peter Mangs har mördat Kooros Effatian, 66, och Trez West Persson, 20, och försökt skjuta ihjäl ett flertal personer.

Det konstaterade Malmö tingsrätt nu på förmiddagen. Men innan rätten beslutar om Mangs ska dömas till ett mycket långt fängelsestraff eller sluten psykvård ska han genomgå en omfattande rättspsykiatrisk undersökning.

Foto: Krister Hansson
Jeanette Persson West, mamma till mördade Trez.

I 25 dagar har rättegången mot Peter Mangs pågått. Han har stått åtalad för tre mord och tolv mordförsök.

I sina slutpläderingar framhöll åklagarna att brottet ligger på nivå för livstidstraff medan Mangs advokater menade att bevisen inte räcker och att Peter Mangs därför ska släppas på fri fot.

Rätten anser dock att åklagaren lagt fram tillräcklig bevisning och att Peter Mangs är skyldig till 13 av gärningarna, bland annat två mord och mordförsök vid fyra tillfällen och tre fall av grova olaga hot. Tingsrätten beslutar också att Mangs nu ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, vilket han själv motsatt sig.

Bunden till skjutningarna

Undersökningen kommer att ta cirka fyra veckor.

Först därefter fattar Malmö tingsrätt sin slutliga dom – om Peter Mangs ska dömas till ett långt fängelsestraff eller till sluten psykvård.

Peter Mangs har hela tiden förnekat brott, men har för ett par vänner och för personal på häktet berättat att det är han som skjutit mot ett flertal personer. Han har bland annat erkänt mordet på Trez Persson.

Hans vapen är dessutom bundet till ett flertal av skjutningarna.

Trez mamma: ”Känns jättebra”

Under den långa rättegången har Mangs mest ägnat sig åt att läsa böcker. Han har ofta hållit för sina öron när åklagarna redogjort för bevisningen och vittnen har hörts av rätten.

Trez West Perssons mamma Jeanette Persson uppger för Aftonbladet att hon tycker det är bra att tingsrätten kommit fram till beslutet att Peter Mangs är skyldig.

– Det känns naturligtvis jättebra att tingsrätten kommit till samma slutsats som vi i Trez familj. Vi har ju hela tiden känt att Mangs är skyldig, säger hon.

Enig tingsrätt

I samband med att Peter Mangs greps 2010 genomgick han en liten psykundersökning. Läkarna konstaterade då att ”en allvarlig psykisk störning kan föreligga”. Den undersökning som nu väntar honom är betydligt mer omfattande.

Malmö tingsrätt var enig i inställningen om att Peter Mangs är skyldig till brotten. Enligt tingsrätten är Peter Mangs skyldig till 13 av de 20 brott han åtalats för. Det handlar bland annat om två mord, fyra mordförsök och tre fall av olaga hot
Rätten har bestått av chefsrådman Lennart Stridnäs, rådman Ann-Louise Roos samt nämndemännen Ebba Gerleman, Lisbeth Jönsson, Göran Karlsson och Rafaed Mustafa.

ARTIKELN HANDLAR OM