Svennis avlyssnad

Foto: Action Images / Ed Sykes
Sven Göran ”Svennis” Eriksson.
NYHETER

LONDON. Sven Göran Eriksson och Wayne Rooney telefonhackades av News of the World.

Nu åtalas åtta personer för de olagliga avlyssningarna på den brittiska skandaltidningen.

Bland de åtalade finns David Camerons förra presschef Andy Coulson.

Totalt åtta personer av de 13 som tidigare gripits misstänkta för inblandning har nu blivit formellt anklagade för att ha hackat sig in i privatpersoners mobilsvar.

– För åtta av de tidigare gripna personerna finns det tillräckligt med bevis för fällande dom i en rättegång och därför kommer de att åtalas, sa åklagaren under en presskonferens som direktsändes på Sky News.

Brooks åtalas

Bland de åtalade finns tidigare chefredaktören Andy Coulson som efter att han avgått från News of the World fick anställning som David Camerons presschef. Hans efterträdare som chefredaktör, Rebekah Brooks, som senare gick vidare till att bli chef för hela dagstidningsverksamheten på ägarföretaget News International har också nu blivit formellt anklagad och kommer att åtalas.

Brotten ska ha begåtts mellan den 3 oktober 2000 och den 9 augusti 2006. Under presskonferensen räknade åklagaren upp en mängd olika offer.

Lades ner

Det första namnet som nämndes var Milly Dowler, den 13-åriga flicka som kidnappades och mördades 2002. När det avslöjades att News of the Worlds journalister hackat sig in i hennes mobilsvar och att det kan ha försvårat utredningen som gjorde att den skyldiga inte kunde dömas förrän 2011 blev det i praktiken slutet för Storbritanniens då största tidning som lades ner den 10 juli samma år.

Många kändisar

Åklagaren räknade också upp en stor mängd kändisar. Bland annat anges Sven Göran Eriksson som ett av offren. Han var Englands förbundskapten från januari 2001 till juli 2006. Bland de som utsatts för telefonhackning fanns också Paul McCartney och hans exfru Heather Mills, Skådespelaren Jude Law, två av hans ex Sadie Frost och Sienna Miller och Manchester United-stjärnan Wayne Rooney.

ARTIKELN HANDLAR OM