Bärplockare allt mer desperata

MISÄR Bulgariska bärplockare i skogsläger i Mehedeby.
NYHETER

60 bärplockare dök i går kväll upp i byn Svabensverk mellan Hälsingland och Dalarna. Hungriga och illa medtagna inhystes de i kapellet och serverades gröt av byns frivilligkår som snabbt sattes i hop.

– De säger sig ha blivit lurade hit och dumpade i skogen, men här finns inga bär och ingen vill hjälpa dem hem igen. Det här är ett stort internationellt och nationellt misslyckande, säger Hällpetters Maria Bergström, en av byns frivilliga.

I går kväll dök plötsligt 60 bulgariska bärplockare upp i Svabensverk, en by med 40 invånare som ligger på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna. Det finns inga bär i området och de vill hem, men utan pengar är de lämnade åt sitt öde.

– De hade inte ätit på tre dagar, är rädda och många var illa medtagna, säger Hällpetters Maria Bergström. Hon ringde polisen för att få hjälp, men de sa att de inte skulle göra något. Man får röra sig fritt inom EU.

Övernattat i kyrkan

Att bara lämna dem ute i kylan kändes hjärtlöst, så hon satte snabbt ihop en frivilliggrupp på åtta personer som snart fick de klartecken från den lokala kyrkan att kapellet kunde öppnas upp. Här har bärplockarna övernattat och fått i sig mat, som frivilligkåren tiggt ihop från Konsum och Ica i Edsbyn.

– Vi känner starkt för dem och är väldigt bekymrade. Men vi måste få hjälp utifrån, vi är bara 40 personer i hela byn och vi klarar inte av det här själva, säger Hällpetters Maria Bergström.

Övernattade i kapellet

Bulgarerna pratar dålig engelska, men med hjälp av Hellpetters Maria Bergströms spanskakunskaper har hon kunnat prata hjälpligt med dem.

– De blev lurade hit av sin bulgariska chef. De hade fått höra att man kunde tjäna pengar på att plocka bär i Sverige och att de skulle bo under ordnade förhållanden med mat och möjligheter att tvätta sig, men ingenting stämmer. De kördes hit i en buss och dumpades i skogen, men här finns inga bär, säger hon.

”Helt desperata”

Under dagen i dag har 20 av de oväntade gästerna börjat vandra den 60 kilometer långa vägen mot Falun för att därifrån ta sig vidare till ambassaden i Stockholm.

– De är helt desperata och behöver få hjälp, säger Hällpetters Maria Bergström.

”Inte vårt problem”

Förutom polisen har Hällpetters Maria Bergström kontaktat Bulgariens ambassad i Sverige, men där får hon svaret att det inte är deras problem.

Hoppet står till att Bulgariens ambassadör, som just nu sitter i möte i Söderhamn tillsammans med polisens och berörda kommunens samordnare för att diskutera bärplockarproblematiken.

Ytterligare 300 bärplockare ska finnas i ett läger i skogen några mil utanför byn, som enligt uppgifter ska avhysas i dag. Bärplockarna som tog sig till Svabensverk är en utbrytargrupp som ledsnat och vill åka hem.

ARTIKELN HANDLAR OM