”Känslan går inte beskriva”

Mangs offer lättade efter tingsrättens beslut

Foto: krister hansson
Younes Cheikhi.
NYHETER

Beskedet om att Peter Mangs anses skyldig kommer som en lättnad för flera av hans offer.

Ahmed Al-Halil, 23, som sköts i axeln hoppas nu kunna gå vidare i livet.

– Jag ska sluta fundera på vad som hände den kvällen, säger han.

Tingsrätten anser att det finns övertygande bevisning för att Peter Mangs gjort sig skyldig till 13 av de tjugo brott han står åtalad för.

För Mangs offer – människor som såg lasersiktet dansa framför sig innan det small – kommer beskedet som en stor lättnad.

– Efter skottlossningen så kunde jag inte fortsätta jobba på kvällen. Självklart blir man rädd. Men det var inte bara jag, utan alla i området, säger Younes Cheikhi som besköts i sitt gatukök.

Efter skotten slutade han jobba kvällar och vågade heller inte stå framme i den inglasade delen av gatuköket och vänta på kunder. I stället gömde han sig på lagret.

Känsla går inte att beskriva

Sedan han såg bevisen radas upp mot Peter Mangs har han varit övertygad om att det var han som höll i vapnet. Ändå kändes det skönt att få tingsrättens bekräftelse.

– Rätt ska vara rätt. Det här betyder jättemycket för mig, säger han.

Ahmed Al-Halil sköts i axeln när han satt i en bil på Professorsgatan tillsammans med en kamrat den 16 mars 2010.

– Det är känsla som inte går att beskriva. Det är så skönt att verkligen få veta vad som hänt, säger han om tingsrättens beslut.

Efter skottlossningen kände han sig misstänkliggjord. Människor tittade snett och förutsatte att det handlade om en kriminell uppgörelse.

– Nu är det bevisat att man är brottsoffer.

Inget hämndbegär

Varken Ahmed eller Younes känner något hämndbegär mot Peter Mangs. De har inga synpunkter på vad han får för straff.

– Det viktigaste för mig är att få veta vem som utsatte mig för det här. Om han får livstid eller fängelse, det spelar ingen roll för mig, säger Ahmed.

Båda hoppas nu kunna gå vidare i livet.

– I dag kan jag säga att jag har släppt rädslan. Det var inte någon som var ute efter mig. Det var bara en galning, säger Ahmed.