– Han påminner mycket om Ausonius

1 av 5 | Foto: Linda Forsell
Mangs i tingsrätten.
NYHETER

Peter Mangs är statistiskt en mycket ovanlig brottsling.

Det menar kriminologen Mikael Rying, som kartlagt allt dödligt våld i Sverige sedan 1990.

– Det är bara John Ausonius och mördaren på Malmö östra sjukhus på 70-talet som kommer i närheten, säger han.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Jan Ausonius.

Enligt Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet i Sundsvall, är Peter Mangs och lasermannen John Ausonius lika på flera sätt.

– Båda använde pistol och motiven, som vi känner dem, är snarlika. De är båda två ensamma män som har haft svårt att komma tillrätta och lyckas i samhället, säger han.

"Offren har inte haft en chans"

Även själva tillvägagångssätten vid Mangs brott påminner mycket om lasermannens, säger kriminologen.

– De har som regel gått ut på kvällen eller natten och smugit sig på sina offer och skjutit ner dem. Offren har inte haft en chans. Han påminner mycket om Ausonius.

Peter Mangs har gjort sig skyldig till två mord och flera mordförsök. För att klassas som seriemördare ska gärningsmannen ha mördat minst tre personer vid tre olika tillfällen, berättar Rying.

– Under förutsättning att Mangs döms är han en seriemördartyp. Det är ju ren slump att personerna överlevt i flera av fallen.

Ovanlig brottsling

Statistiskt är Peter Mangs en ovanlig brottsling, menar Mikael Rying.

– Cirka 95 procent av alla mördare dödar bara en person. Oftast finns det någon personlig koppling mellan gärningsman och brottsoffer. När det är fler än ett offer är det nästan alltid en förälder som dödar flera av sina barn.

Såväl Mangs som lasermannen Ausonius passar inte in i den stora majoriteten av dödligt våld i Sverige.

– Att det är så pass många offer som gärningsmannen inte känner och som han dödar eller försöker döda över tid är extremt ovanligt.