”Kan skjuta Getmannen av misstag”

Människa i getkostym tycks leva med getter i bergen i norra Utah – men snart drar jakten igång…

1 av 2 | Foto: AP
Flera vittnen säger sig ha sett Getmannen i Wasatch Mountains vid Ben Lomond nära Ogden i Utah.
NYHETER

Flera vittnen i norra Utah har sett samma sak:

En man i getdräkt skuttar omkring med en flock getter.

Men mannen riskerar att skjutas under den kommande jakten.

När Coty Creighton, 33,  var ute och campade i norra Utah för två veckor sen passerade en getflock några hundra meter bort. Men något var annorlunda med den sista geten. Han plockade fram sin kikare och kunde knappt tro vad han såg:

Det var en människa – i getkostym.

– Han klättrade på sina händer och knän över stenar och buskar. Det är ganska svår terräng där, säger Coty Creighton till Seattle Times.

Drog upp masken

Under vandringen tvingades getmannen ibland stanna och dra upp sin mask för att kunna se vart han gick. Då upptäckte han att någon tjuvkikade på honom.

– Han bara frös till när han såg mig. Vi var de enda som var på den där platsen. Det var riktigt obehagligt, säger Coty Creighton.

Efter att Coty gömt sig bakom ett träd drog mannen på sig gethuvan igen och skyndade ikapp sin flock.

60 getter ska skjutas

Flera personer har hört av sig till myndigheterna i Utah med liknande berättelser. Phil Douglass som arbetar på Utah Division of Wildlife Resources säger att mannen visserligen inte gör något olagligt men att han antagligen är omedveten om vilka risker han utsätter sig för. 60 getter ska skjutas under jaktsäsongen som drar igång i september och en man i getdräkt är ett lätt mål. Dessutom är getter inte alltid så trevliga djur.

– De kan bli upphetsade och börja försvara sitt revir. De är trots allt vilda djur, säger han.

Efter att nyheten om getmannen började spridas i amerikanska tidningar ringde en anonym person upp Phil Douglass kollega och väste i luren:

– Lämna getmannen i fred. Han har inte gjort något fel.

Erfaren jägare

Nu uppger Douglass också att getmannen gett sig till känna. En 57-årig jägare från södra Kalifornien ringde upp och förklarade att han bara prövade sin getdräkt ute på fältet inför nästa års getjakt i Kanada.

– Han gav mig tillräckligt mycket detaljer kring området och situation för att jag ska känna mig bekväm med vetskapen om att det är rätt person, säger Phil Douglass till AP.

Han säger också att mannen verkade väl medveten om riskerna.

– Efter vårt samtal kände jag att han satt på mycket kunskap och var en välerfaren jägare, säger Douglass till AP.

– Han förberedde sig helt enkelt för en jakt.

57-åringen ville dock inte uppge sitt namn.