Mysteriet Mona Lisa kan lösas av över 400 år gamla skelettdelar

Arkeologer har hittat rester efter kvinnan som ska vara modellen

NYHETER

Leendet har gäckat världen i århundraden.

Nu kan mystiken bakom Da Vincis målning skingras.

Genom att återskapa ett ansikte från en över 400 år gammal skalle ska gåtan Mona Lisa lösas.

Mona Lisa.

Under ett kloster i Florens har arkeologer hittat vad de tror är silkeshandlarfrun Lisa Gherardinis kvarlevor. Mer känd som kvinnan med världens mest kända leende, hon är allmänt erkänd som modellen för Mona Lisa skriver AFP.

Kvinnan dog i mitten på 1500-talet, var mellan 62 och 63 år gammal och ska varit Leonardo da Vincis musa.

”Den intressanta delen”

Tavlan som nu hänger i Louvren i Paris har gäckat forskare i århundranden och målades mellan 1503 och 1506, skriver AFP. De nya fynden som gjorts de senaste veckorna har gett forskare och konsthistoriker hopp om om att ge svar på vem som egentligen stod modell för målningen.

– Jag skulle säga att vi har nått den verkligt intressanta delen för forskare. Ska vi eller ska vi inte hitta Lisa Gehrardini, säger arkeologen Silvano Vinceti som specialiserats sig på konstgåtor till AFP.

I gravarna har de hittar skallar och skelettdelar från flera kvinnor, med hjälp av dna som kan jämföras med nu levande släktingar och genom att åldersbestämma resterna hoppas man kunna slå fast att det är Lisa Gerhardini de hittat.

Återskapa Mona Lisa

Och för att det faktiskt ska bli en lösning på gåtan ska de återskapa Mona Lisas leende. Genom att rekonstruera ett troligt ansikte på skallen och helt enkelt se om det är det tillhör det som varje år tittar på miljontals besökare i Louvren, skriver AFP.

Nu hoppas konstdetektiven att detta ska bli ledtråden som behövs:

– Det är en fantastisk känsla att veta att jag jobbar med något som verkligen kan göra avtryck i historien, säger Vinceti till AFP.

– Det är en ikon vi jobbar med.