Polisens spår: man på cykel

Copycat-pyromanen sprider skräck i Ystad

Foto: DENNIS MEISNER
brunnit tre nätter i rad Polisen är övertygad om att branden i sommarhuset var anlagd.
NYHETER

En man på cykel.

Det är polisens hetaste spår efter pyromanen i Ystad.

– Två vittnen såg honom på Österleden strax före fem på måndagsmorgonen. Han försvann in i Sandskogsområdet där ett hus började brinna strax efteråt, säger ­Mikael Björk i spaningsledningen.

Efter den senaste tidens bränder sprider sig skräcken i Ystad och omgivningarna österut.

– Vi har pratat om medborgargarde. Vi är oroliga och vet inte om vi vågar ­sova i våra hus, säger en person som bor in- ­till ett nyligen eldhärjat hus i Nybrostrand.

De senaste två veckorna har fem bränder anlagts i området Ystad-Nybrostrand. Nu har det brunnit tre nätter i rad.

Specialutbildad hund

I går undersöktes brandplatserna av polisens tekniker, bland annat med en hund som är special­utbildad på att söka rester av brandfarliga vätskor.

– Två unga killar cyklade ner till stranden för att bada sent på måndagskvällen. De passerade det hus som brann senare på natten och kände då en stark lukt av ­något som påminde om bensin. Men de tror att det var någon annan kemisk vätska, berättar en man i Nybrostrand som har ­pratat med pojkarna.

– Sannolikt passerade de huset medan mordbrännaren höll på att anlägga elden.

Polisen vet också att tre ungdomar, två killar och en tjej, spelade golf i närheten strax efter midnatt.

– Vittnen såg dem på ­drivingrangen, ett hundratal meter från brandplatsen. Vi vill komma i kontakt med dem, säger Mikael Björk.

Branden upptäcktes klockan 01.26 på tisdagsmorgonen. Sommarhuset, som ägs av en familj från Bjärred, totalförstördes. Polisen är övertygad om att branden var anlagd.

Bröt sig in i huset

Tidigt i måndags morse brann ett sommarhus i Sandskogen några kilo­meter därifrån. Pyromanen hade brutit sig in i huset och anlagt branden mot en vägg.

– Där gjordes intressanta iakttagelser på morgonen. En cyklande man sågs försvinna in i det aktuella området strax innan branden upptäcktes. Han kan vara gärningsman, men han kan också ha bra vittnesuppgifter att lämna, säger Mikael Björk.

Stora likheter

Likheterna mellan den senaste tidens bränder och de som gryningspyromanen Ulf Borgström har misstänkts för är stora.

– Likheterna är skrämmande. Vi kände oss trygga när Borgström dömdes – det gör vi inte längre, säger Peter Forsberg som har ett hus i Sandskogen.