Storsmugglaren fast efter biljakt

Vansinnesfärd slutade i krasch – polis fick preja honom av vägen

Foto: Läsarbild/VG
ÅKTE FAST. Den 65-årige mannen är känd som Norges värsta spritsmugglare sedan 80-talet. Nu har han åkt fast efter en biljakt i Sverige.
NYHETER

Norges värsta spritsmugglare har åkt fast igen.

Efter över en timmes biljakt genom Sverige prejades 65-åringen av vägen – och anhölls med bilen full av sprit.

65-åringen som kallas Norges värsta spritsmugglare var på väg hem från Sverige. När han vinkades in för en kontroll av norska tullare i närheten av Strömstad ställde han sig på gasen, prejade tjänstemännens fordon och flydde.

Hamnade i diket

– Föraren försökte undgå kontroll, i stället för att stanna som anvisat körde han tillbaka till Sverige, säger Vårin Utne, avdelningschef vid tullregionen Östnorge, till VG.

Enligt Utne svängde den norske smugglaren in på en mindre väg i riktning mot E6 söderut och körde så vårdslöst att han hamnade i diket, innan han tog sig över gränsen till Sverige igen.

Ett tiotal svenska polis­bilar tog upp jakten på 64-åringens ekipage, som ska ha bestått av både en skåpbil och ett släp.

– Några la ut spikmattor, andra följde efter. Jakten varade i en timme och tjugo minuter, säger Fredrik Brax, förundersöknings­ledare vid polisen i Trollhättan, till VG.

Värst i Norge

Färden gick först mot Bohuslän, sen till Dalsland, innan den tog slut i Knusterviken, strax söder om Bengtsfors.

Den 65-årige smugglaren tvingades ner på knä och fick handfängsel. Enligt polisen fanns det en större mängd sprit i hans fordon.

Mannen blev känd i Norge på 80-talet, då han dömdes för att ha smugglat bland annat 450 000 flaskor brännvin, sannolikt det största beslaget i Norges historia, skriver VG.

65-åringen har också dömts till åtta års fängelse för dråp. När 18 människor dog efter att ha druckit hembränt innehållande metanol utsågs mannen till huvudman i smuggel­härvan.

”Det får de tåla”

Mannen har tidigare sagt att han inte smugglar för att tjäna pengar, utan för att blåsa staten.

– Jag vill räcka lång näsa till den norska staten.

Och han är inte orolig för att anhöriga till de döda ska ta illa vid sig av uttalandena, skriver VG.

– Det får de tåla. Så ser verkligheten ut.

Efter att ha prejat tulltjänstemännen är stor­smugglaren nu misstänkt för försök till grov misshandel, vårdslös körning och olovlig förflyttning av punktskattepliktig vara, det vill säga smuggelbrott.