Peter ordnade hjälpsändning – med egen bil

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
BARNEN KAN TVINGA FRAM HJÄLP Om barnen far illa blir kommunen tvungen att ingripa för att hjälpa bärplockarna.
NYHETER

Mehedeby. Svenska myndigheter skjuter ifrån sig ansvaret för de bulgariska bärplockarnas allt mer desperata situation.

Lastbilschauffören Peter Andersson tröttnade och ordnade en egen hjälpsändning.

– Det är viktigt att de här människorna får hjälp nu, säger han.

Aftonbladets fotogtraf Mattias Sandberg och reporter jenny Agö på plats i Mehedeby.

Så fort Peter Andersson öppnar bakluckan på bilen strömmar bärplockarna i Mehedeby till. De behöver varma kläder och nya skor för att kunna ta sig fram i de snåriga blåbärsskogarna.

– Har ni någon balja så att vi kan tvätta håret? frågar Kince som bor i ett av de många tälten tillsammans med sin man Filip.

Mygg och fukt

Inne i det fuktiga tältet ligger en tunn madrass direkt på marken och längs med hela kanten kryper små svarta myror. Men myggen är värre, säger Filip vars ena öga är svullet av bett.

För tillfället bor det runt 350 bärplockare i de uppländska skogarna, enligt polisens uppskattningar. De senaste dagarna har många packat ihop och lämnat den bärfattiga skogen.

– Många har valt att lämna lägret för att ta sig till ambassaden i Stockholm och få hjälp att komma hem, säger Lisa Sannervik, talesperson för polisen i Uppsala län.

Polisen patrullerar i området och ingriper om något skulle hända. Annars är det upp till kommunen att ta tag i bärplockarnas sociala problem. Ett 20-tal bärplockare har fått några hundra kronor i matpengar, andra har fått hjälp att ta sig till Stockholm.

Nu vill kommunen lämna över ansvaret.

– Det måste upp på regeringsnivå, säger Yvette Axelsson, kommunchef i Tierp.

Regeringen hänvisar tillbaka till kommunerna.

Inte råd med blöjor

I stället för att vänta på myndigheterna tog Peter Andersson saken i egna händer. Tillsammans med tre vänner körde han till bärplockarlägret med bröd, filtar, kläder, skor och hundratals tvålar som ska vara effektiva mot blåbärsfläckar.

– Jag är så besviken på att kommunen inte gör någonting för de här människorna. De har inte ens råd att köpa blöjor till barnen, säger Peter som redan planerar att åka tillbaka med en ny last.